Orešković: Migranti više neće prolaziti balkanskom rutom

Ministar Orešković odbija mogućnost formiranja alternativne rute i opasnost da se Hrvatskoj dogodi scenario kao u Lampedusi
0 komentar(a)
Tihomir Orešković, Foto: Reuters
Tihomir Orešković, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.03.2016. 15:22h

Migranti više neće prolaziti balkanskom rutom, rekao je danas u Zagrebu hrvatski premijer Tihomir Orešković istakavši da je to jasna poruka zvaničnog dokumenta dogovorenog u Briselu.

To je, kazao je, bio stav Hrvatske i Slovenije na samitu EU i Turske u ponedjeljak. Nakon toga Slovenija je aktivirala šengenska pravila, što znači da neko ko ne traži azil, neće moći da prođe kroz Sloveniju.

"To je stvorilo domino efekat, mi smo to isto uveli, a uvela je to i Srbija. Danas smo na nuli, sa 3.200 migranata, što mislim da je pozitivan rezultat za Hrvatsku i za naše susjede", rekao je Orešković.

Orešković je zahvalio ministru policije Vlahu Orepiću za dobru komunikaciju i koordinaciju.

Upitan da li zatvaranje Balkanske rute znači zapravo otvorenu opasnost od krijumčarenja ljudima, Orešković kaže da je nadležno ministarstvo u stalnom kontaktu sa Predsjednišvom BiH, Srbijom i Makedonijom, kako bi znali šta se događa na terenu i da bi se, ako se nešto dogodi, moglo reagovati.

Dodao je da će Hrvatska, kao i EU nastaviti da daje podršku Makedoniji na njenim granicama.

"Treba im se pružiti pomoć, i Makedoniji i Grčkoj. Aktiviraće se i Turska, aktivirao se i NATO. Kriminalni element će se zatvoriti ili smanjiti, pa nećemo vidjeti mase ilegalnih migranata koji će probiti granice", kazao je Orešković.

Rekao je da je Turska spremna da preuzme ogromnu odgovornost i ponudi pomoć da se izbjeglice vrate.

Ministar Orešković odbija mogućnost formiranja alternativne rute i opasnost da se Hrvatskoj dogodi scenario kao u Lampedusi, pa da izbjeglički brodovi dođu nadomak Korčule.

"Sve te alternative rute su u ovom trenu neizgledne i nemaju nikakve osnove na onom što se događa. Insistiranje na ovom rješenju nije samo zatvaranje granice, nego da se da i sigurnost ljudima kojima treba sigurnost, ali i da se spriječi krijumčarenje. Ovo je pristup humanijem rješenju i ljudima koji uistinu trebaju pomoć", naveo je hrvatski premijer.

"Danas migranti plaćaju 1.000 eura kroz ilegalne kanale. Bitno je da EK uz pomoć Turske i NATO-a uništiti taj biznis model kako ne bismo imali posljedica", naveo je Orešković.

Bonus video: