Filip David: Zbunjuju me Vučićevi saradnici

Kako je rekao u Novom danu na N1, intelektualci ćute i približavaju se vlasti zbog eventualnih beneficija
16 komentar(a)
Filip David
Filip David
Ažurirano: 06.03.2016. 12:10h

Književnik Filip David kaže da ne može ništa da kaže za evropsku politiku premijera Vučića, ali da ga zbunjuju njegovi saradnici iz Miloševićevog vremena.

Osim toga, naveo je i da se plaši da proevropska politika ne postane obmana.

Raspisivanje vanrednih izbora Filip David vidi kao želju premijera Aleksandra Vučića da učvrsti vlast pred sprovođenje "unaprijed sastavljene liste" nepopularnih mjera koje su neophodne na putu ka Evropskoj uniji.

David je za N1 rekao i da su bivši radikali, a sada naprednjaci uzeli proevrospku politiku kao glavni adut, a da je on sam zbunjen jer na proevropskoj politici nema šta da zamjeri premijeru, ali da sumnja u njene motive.

Plaši me da to ne bude velika obmana, jer mi smo takvih obmana u proteklih 20 godina i te kako doživjeli, rekao je David i dodao da ga plaši i to što je duh Slobodana Miloševića i dalje živ.

David je izjavio i da je Borislav Pekić bio njegov veliki prijatelj i pisac i da je spomenik zaslužio.

"Poštujem Boru i njegovu porodicu i iz tog razloga ne bih da komentarišem ono što se tamo, na otvaranju tog spomenika dešavalo", rekao je on.

Davidovo ograđivanje od politike Tomislava Nikolića pri dodjeli nagrade u Narodnoj biblioteci Srbije izazvalo veliku buru u javnosti, a književnik kaže da je posao intelektualaca da kritikuju svaku vlast, makar ona bila i najbolja.

Međutim, kako je rekao u Novom danu na N1, intelektualci ćute i približavaju se vlasti zbog eventualnih beneficija.

"Pokušao sam da budem dosledan i to što sam uradio u Narodnoj biblioteci Srbije nije ništa posebno, čak sam vjerovao da će to biti prećutano. Iznenađen sam žestinom reakcija koje su stigle, kako pozitivnih, tako i negativnih", rekao je David.

On objasnio da nije znao da će predsjednik Nikolić prisustovati dodjeli priznanja i da je bio u dilemi šta da uradi.

"Bile su dve mogućnosti, da odem ili da ostanem i ogradim se. Tu nagradu mi nije dao Nikolić, već čitaoci i poseban žiri i njima sam bio dužan da ostanem, ali pod uslovom da se ogradim. Učinio sam to na pristojan način, nisam vikao, nisam vrijeđao", kaže David.

Sve reakcije koje su potom uslijedile on vidi kao posljedicu apatije koja postoji u društvu zbog čega "takav normalan gest nailazi na ovakve reakcije".

Pažnju javnosti posle njegovog gesta izazvao je tekst Ratka Dmitrovića, glavnog urednika Večernjih novosti, koji je upitao odakle Davidu pravo da kritikuje predsjednika Srbije, naroda koji je njegovu porodicu spasavao tokom Drugog svjetskog rata.

Književnik kaže da je ovaj tekst odvratan i apsolutno antisemitski.

"Ali ne bih se ja pozivao na antisemitizam. Zašto neko ne bi imao pravo da kritikuje ono što radi predsjednik", upitao je David.

On apatiju primjećuje ne samo među intelektualcima, već i kod svih građana, a posebno je ističe među mladima.

"Većina mladih apsolutno je nezainteresovana. Devedesetih smo najveću podršku imali u Studentskom gradu i tada su se dešavale studentske demonstracije. Danas bi Studentski grad mogao samo da izađe da podrže Šešelja, da se suprotstave Hagu, ali ne i vlasti", objašnjava David.

Bonus video: