U Srbiji zabranjen uzgoj životinja radi proizvodnje krzna

Sve preostale farme „krznašica" u Srbiji postaju ilegalne, a kazne za nepoštovanje zabrane iznose od 100.000 do 1.000.000 dinara
942 pregleda 2 komentar(a)
Činčila (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Činčila (Ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.01.2019. 13:51h

S prvim danom 2019. godine u Srbiji je zabranjen uzgoj životinja radi proizvodnje krzna. Uzgajivači su na raspolaganju imali deset godina prelaznog perioda. Većina ga je iskoristila dok je bilo i onih koji su htjeli zaobići zabranu.

"Smatramo da je uvođenje i provođenje zabrane uzgoja radi krzna velik korak za ostvarivanje prava životinja i pravno oslobođenje velike grupe životinja, što je svakako tendencija 21. vijeka. Ovom prilikom zahvaljujemo svima koji su dosad na bilo koji način podržavali kampanju ‘Za Srbiju bez krzna’," saopštili su iz srpskog udruženja Sloboda za životinje.

Činčile su jedina vrsta koja se u Srbiji uzgajala radi dobivanja krzna, a godišnje je ubijano oko 12 000 životinja koje su izvozili u Mađarsku. Veliki dio uzgajivača tokom prelaznog perioda zatvorio je svoje farme i prenamijenio svoje poslovanje poštujući doneseni Zakon.

Ipak, za vrijeme prelaznog perioda neki od njih pokušali su srušiti zabranu s ciljem da otvore vrata uzgoju kuna koje su htjeli premjestiti iz država u kojima je zabrana već stupila na snagu, na što se srpska javnost zgrozila, prenosi N1.

Uz pomoć udruženja za zaštitu životinja i uz podršku 40 udruženja civilnog društva koje su glasno rekle "ne" nepoštovanju Zakona, okrutnosti prema životinjama i zagađenju okoline, na kraju su u potpunosti okončani uzgoj i smrt životinja radi iskorišćavanja njihovog krzna.

Slična zabrana u Hrvatskoj je na snazi već dvije godine. Neki uzgajivači nakon zabrane ustupili su svoje činčile na udomljavanje jednom udruženju za zaštitu životinja.

Zabrana uzgoja životinja radi krzna u Evropi se primjenjuje i u Velikoj Britaniji, Austriji, Makedoniji, Sloveniji, Belgiji, Njemačkoj, Švedskoj i Luksemburgu. Propisane zabrane s prelaznim periodima postoje u Holandiji, Češkoj, Norveškoj i Danskoj.

U Španiji je zabranjeno otvaranje farmi "krznašica" iz ekoloških razloga. Švajcarska nema formalnu zabranu, ali ima izričito stroge propise koji ne dopuštaju uzgoj.

Bonus video: