Pavel: NATO nema namjeru da Srbiju gura na bilo koju stranu

On je rekao da Alijansa nema namjeru da Srbiju gura na bilo koju stranu i dodao da Alijansa razmišlja o Srbiji kao o dobrom partneru
6 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.03.2016. 10:04h

Srbija ima interes da ostane vojno neutralna i NATO to poštuje, kazao je Predsjedavajući Vojnog komiteta Alijanse, Petr Pavel.

On je rekao da Alijansa nema namjeru da Srbiju gura na bilo koju stranu i dodao da Alijansa razmišlja o Srbiji kao o dobrom partneru.

“Vjerujem da se odnosi Srbije i NATO stalno razvijaju u posljednjoj deceniji. Vraćamo uzajamno poverenje i jasno smo utvrdili da je saradnja i partnerstvo u korist obje strane", saopštio je Pavel za B9

On smatra da će saradnja biti dobra kada postoji zajednički interes i dobra volja.

"Poštujemo Srbiju kao suverenu zemlju. Srbija ima interes da ostane vojno neutralna, mi to poštujemo i nemamo nameru da Srbiju guramo na bilo koju stranu”, poručio je Pavel.

On je, kometarišući sporazum o slobodnom kretanju koji je ratifikovao srpski parlament, kazao da nijedan od tih sporazuma o slobodi kretanja ili inicijativa o partnerstvu, ne stvara nikakve preduslove o članstvu Srbije u NATO.

“To je odluka Srbije i niko je neće mijenjati“, poručio je Pavel.

On je objasnio da je sporazum o slobodi kretanja standard koji NATO ima sa svakom partnerskom državom, sa kojom ima Povjerenčki fond i zajedničke aktivnosti.

“Sporazum je potreban da mi implementirali Povjerenčki fond, a slične sporazume imaju Jordan i Austrija. Tu nema ničega što bi trebalo da izazove strah i zabrinutost kod stanovništva Srbije”, zaključio je Pavel.

Bonus video: