Dačić: U Libiji ima Srba, ne treba zatvarati ambasadu

Samostalni poslanik Ljevice Srbije Borislav Stefanović upitao je Dačića zašto nije zatvorena ambasada Srbije u Libiji
62 pregleda 0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 02.03.2016. 15:28h

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da ambasada Srbije u Libiji ne treba da bude zatvorena, a da će narednih dana biti utvrđeno da li za pogibiju službenika te ambasade postoji odgovornost ambasadora Olivera Potežice.

"U Libiji ima Srba i ambasada ne treba da bude zatvorena. Biće utvrđeno da li postoji odgovornost ambasadora", rekao je Dačić u Skupštini Srbije tokom rasprave o novom ministru odbrane.

Prije toga je samostalni poslanik Ljevice Srbije Borislav Stefanović upitao je Dačića zašto nije zatvorena ambasada Srbije u Libiji.

"Zašto vi niste kada ste postavljeni za ministra zatvorili tu ambasadu, doveli službenike iz te ambasade u Srbiju. Ja ne mislim da ste lično vi odgovorni, ali kao i svaki ministar kada se dogodi nesreća morate snositi odgovornost", rekao je Stefanović Dačiću.

Stefanović je na Dačićevo pitanje zašto on nije kada je bio politički direktor Ministarstva vanjskih poslova, a dok je Vuk Jeremić bio resorni ministar, doveo službenike te ambasade u Srbiju, odgovorio da nije u redu da se odgovornost prebacuje na nekog drugog.

Na to je reagovao i šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke (SDS) Marko Đurišić upitavši Dačića zašto još nije zatvorena ambasada Srbije u Libiji nakon pogibije dvoje službenika.

Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su u libijskom gradu Sabrata u novembru 2015. godine, iz kolone vozila u kojoj je bio ambasador Srbije Oliver Potežica, a ubijeni su u petak, 19. februara.

Bonus video: