O NOVOJ VLADI

Hafinton post: Hrvatska zabrazdila u radikalnu desnicu

"Stvarni šef te čudne koalicije zapravo je Tomislav Karamarko. Nepopularan i radikalan, podržava ministra kulture, svog štićenika. Slavi što je vlada napokon sastavljena od onih 'koji znaju da se prekrste'."
6 komentar(a)
Tomislav Orešković, Foto: Reuters
Tomislav Orešković, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.02.2016. 09:31h

Nakon Mađarske i Poljske, Hrvatska je još jedna članica Evropske unije koja je zabrazdila u radikalnu desnicu, piše američki Hafington post, uz opasku da se malo o tome priča, ali da je ono što se događa u toj državi uznemirujuće iz demokratske i evropske perspektive.

Nova hrvatska vlada bliska je Opusu dei, jednoj od najuticanijih organizacija u krilu Rimokaltoličke crkve, u njoj ima ministara sklonih revizionizmu i fundamentalizmu.

Nakon izbora koji su donijeli izjednačeni rezultat lijeve i desne opcije i dužih postizbornih pregovora, desnica je ušla u koaliciju sa nezavisnom listom Most, konstatuje američki dnevni i dodaje da je to "zgodno ime", ali i da se ta "mlada stranačka formacija", pokušala predstaviti kao opcija bliža centru, no, bliska je radikalno vjerskom miljeu.

O novom se ministru kulture (Zlatku Hasanbegoviću) se puno priča. Dolazi iz glavne desne stranke ali savršeno spaja ovu radikalnu koaliciju. On je mladi istoričar sklon revizionizmu. Za njega je istorija Drugog svjetskog rata „hipoteza“ koju su diktirali pobjednici. On sam skloniji je poraženoj strani. navodi Hafington post, prenosi portal Index.hr.

Već neko vrijeme, ukazuje se, u medijima se vrti njegova slika u ustaškoj uniformi. Riječ je o pronacističkoj stranci koja je vodila genocidnu politiku uperenu protiv Jevreja, Srba i Roma. S obzirom na svoje godine, on u tome nije učestvovao ali je ipak bio člane neuoustaške grupacije.

Njegova slika u ustaškoj uniformi, koja je sada predmet polemike, izašla je devedesetih godina u jednom ekstremno desnom časopisu. Prvo je to negirao, da bi se kasnije izgovorio na grijehe iz mladosti. "Nije uvjerljiv", konstatuje ovaj dnevnik.

Kao naučnik je veoma posvećeno pisao o jednom aspektu ustaškog projekta. Ideja je bila da se udruže muslimani i pronacistički katolici protiv zajedničkih neprijatelja.

Izjavio je i da su oni koji govore o islamofašizmu do moćnog jevrejskog lobija čiji je cilj naštetiti percepciji koja postoji o muslimanima.

"Precizirajmo da je novi ministar bošnjački musliman, što ga ne sprječava da ima zajedničke opsesije s radikalnim katolicima. Na primjer, protivljenje homoseksualnom braku. Prije tri godine udruženje 'U ime obitelji', potpomognuta crkvom, organizovala je referendum kako bi se brak ustavno definirao kao isključivo muško-ženska zajednica.

SDP je tada uzvratio donošenjem Zakona o životnom partnerstvu, što je ekvivalent PaCS-a. (to je francuski zakon tog tipa koji je postojao do pravog otvaranja braka svima, 2013.) Taj je zakon danas neupitno ugrožen zbog nove vlade koja bi takođe mogla dovesti u pitanje pravo na pobačaj i intervenisati u slobodu medija.

Novi premijer podržava svog ministra kulture. Njegov savjetnik za međunarodne odnose je takođe član Opusa dei i baš kao i ministar kulture, vodio je kampanju protiv homoseksualnog braka.

Najluđa stvar u čitavoj priči, piše Hafington post, je put samog premijera (Tihomir Orešković) koji je, kako se navodi, izronio ni od kuda. Službeno ne pripada ni jednoj stranci, nije bio na izborima. Jedva govori hrvatski, sa snažnim kanadskim naglaskom. Dolazi iz kanadske dijaspore, prethodno je bio vezan uz farmaceutsku industriju. Potpuno neočekivano taj prividno neutralni čovjek, katolički orijentisan, postao je premijer. "Makar na papiru", konstatuje list.

"Stvarni šef te čudne koalicije zapravo je Tomislav Karamarko. Nepopularan i radikalan, podržava ministra kulture, svog štićenika. Slavi što je vlada napokon sastavljena od onih 'koji znaju da se prekrste'. To je terminologija koja se u doba ustaštva koristila za stigmatiziranje konvertita (pravoslavaca ili Jevreja) koji su emigrirali da bi izbjegli zlu kob.

Iako građani nisu glasali za ovakvu opciju, ova bi članica EU mogla zakoračiti unazad, navodi Hafington post, prenosi Index.hr.