NEGIRAJU ODGOVORNOST

Pentagon: Nema dokaza da su državljani Srbije ubijeni u udaru SAD

Američke vlasti su odmah izrazile sumnju da su oni stradali u američkom bombardovanju, navodeći da su njihovi dronovi posmatrali tu lokaciju nedjeljama i da nisu primijetili prisustvo civila
12 komentar(a)
Pentagon, Foto: Shutterstock
Pentagon, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2019. 11:25h

Pentagon je danas saopštio da dvoje srpskih državljana koji su stradali prošle nedjelje u Libiji vjerovatno nisu poginuli u američkom bombardovanju u petak čija je meta bio vođa Islamske države u toj zemlji. 

"Informacije koje za sada imamo ne podržavaju" tvrdnju Beograda da su dvoje Srba poginuli u bombardovanju, rekao je portparol Pentagona Džef Dejvis.  

On je rekao da bi tijela dvije žrtve, muškarca i žene, čije slike su prenijete preko društvenih mreža, trebalo da imaju mnogo teže povrede da su zaista stradali u bombardovanju koje je izazvalo veoma velike štete. 

Te fotografije "ne odgovaraju onome što bi mogli da očekujemo za bombardovanje tih razmjera", rekao je Dejvis i dodao da SAD nastavljaju da razmatraju raspoložive informacije. 

Prema navodima srpskih zvaničnika, službenici ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić poginuli su u američkom bombardovanju uporišta Islamske države u gradu Sabrata u petak. Oni su bili oteti u Libiji u novembru. 

Američke vlasti su odmah izrazile sumnju da su oni stradali u američkom bombardovanju, navodeći da su njihovi dronovi posmatrali tu lokaciju nedjeljama i da nisu primijetili prisustvo civila. 

Kako navodi agencija Frans pres, ova nesigurnost pokazuje koliko je teško za američku vojsku da sa sigurnošću utvrdi rezultat svojih vazdušnih udara uprkos kapacitetima za nadzor iz vazduha koji imaju sa dronovima. 

Direktor američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Džon Brenan danas je takođe odbio da potvrdi da je u bombardovanju ubijen čovjek koji je bio glavna meta, Nuredin Šušane, poznat kao Sabir, jedan od vođa Islamske države, koji, kako se vjeruje, stoji iza dva teroristička napada u Tunisu prošle godine. 

"Još se procjenjuje šta se s njim dogodilo" više puta je ponovio Brenan u intervjuu za javni radio NPR. 

"Ono što radimo u ovakvim slučajevima jeste da skupljamo dodatne obavještajne podatke i da nađemo sve što se može naći o tome ko je bio tamo" u trenutku bombardovanja", rekao je Brenan.  

U američkom vazdušnom udaru u zoru u petak u Sbrati poginulo oko pedeset ljudi.