KUPUJU OD AMERIKANACA

Hrvatska: Odbor podržao nabavku polovnih helikoptera

Svih 16 helikoptera proizvedeno je između 2010. i 2012. i imaju između 100 i 600 sati naleta
0 komentar(a)
helikopter SAD, Foto: Twitter
helikopter SAD, Foto: Twitter
Ažurirano: 24.02.2016. 18:18h

Odbor za odbranu hrvatskog parlamenta podržao je projekt opremanja oružanih snaga te zemlje sa 16 polovnih helikoptera tipa OH-58D Kajova (Kiowa) koje su Hrvatima ponudile SAD.

Te helikoptere je u SAD odabrao stručni tim hrvatske vojske, predvođen pukovnikom Mihaelom Križancem, javlja Hina i dodaje da se radi o letjelicama koje nemaju velik broj sati naleta.

Odlazeći načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Drago Lovrić rekao je da je to projekt od strateške važnosti, jer se radi o lakim izviđačkim borbenim helikopterima s izuzetnim sposobnostima.

"Zahvaljujući senzorima, naoružanju i vojnoj opremi mi postajemo dominantni po pitanju izviđanja, borbenog djelovanja iz vazduha, povezivanja borbenih sistema", rekao je Lovrić.

On je dodao da ti helikopteri imaju i značajne izviđačke sposobnosti tako da mogu pomagati u traženju i spasavanju nestalih osoba i zaštiti hrvatske granice.

Finansijski gledano, Hrvatska će dobiti vrijednost od 1,7 milijardi kuna, pri čemu će uložiti 200 miliona kuna, rekao je Križanec.

"Kajova" je višenamenski helikopter koji je za potrebe američke vojske proizveden u drugoj polovini 60-ih godina na osnovu helikoptera Bell-206A Jet Ranger.

Novija varijanta OH-58D Kiowa Warrior je najsofisticiranija i ocijenjena je kao letjelica s kvalitetnim performansama, pouzdanosti te malim operativnim troškovima. "Kajova" je prvi američki helikopter koji koristi MMS - Mast Mounted Sight (sistem senzora smješten unutar okruglog kućišta iznad glave rotora). Unutar MMS-a, nalaze se senzori za termalno skeniranje, tele-optički senzori, laserski sistem za određivanje udaljenosti i označavanje cilja, te optički sistem nišana.

Svih 16 helikoptera proizvedeno je između 2010. i 2012. i imaju između 100 i 600 sati naleta. Helikopteri posjeduju svu standardnu opremu i naoružanje koja se ugrađuje na OH-58D Kiowa Warrior u skladu s propisima i standardima kopnene vojske SAD.