Makedonija: Predsjednik će moći da pomiluje i osuđene za izborne krađe

U tom postupku su među osumnjičenima za organizaciju i sprovođenje izborne krađe i bivši ministri i visoki funcioneri vladajuće VMRO DPMNE Gordana Jankuloska i Janakievski i generalni sekretar Vlade Makedonije Kiril Božinovski
1 komentar(a)
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.02.2016. 16:01h

Ustavni sud Makedonije odlučio je danas većinom glasova da će vratiti pravo predsjedniku Republike da pomiluje i osuđene za krađu izbora i druge izborne neregularnosti.

Sa pet glasova za i četiri protiv, sudije Ustavnog suda su pruhvatile inicijativu advokata Riste Kitevskog da pokrenu postupak za ukidanje Zakona o pomilovanju iz 2009, jer nije u skladu sa Ustavom i tako vrati na snagu stari, koji daje mogućnost pomilovanja za mnogo veći broj krivičnih djela.

Pored osuđenih za izborne neregularnosti, po prethodnom zakonu, na pomilovanje mogu ponovo da računaju i osuđeni za djela protiv zdravlja stanovništva, za zloupotrebu djece, za proizvodnju i promet droga, za djela protiv čovječnosti i osuđene pred međunarodnim sudovima.

Pet od devet sudija Ustavnog suda Makedonije smatra da sadašnji zakon unosu nejednakost u prava osuđenika, jer se za ta djela ne dozvoljava pomilovanje, a dozvoljava se pomilovanje za terorizam ili ubistvo.

Postupak ocjene ustavnosti zakona koju je pokrenuo Ustavni sud traje oko dva mjeseca.

Postupak za ukidanje Zakona o pomilovanju koje će dati pravo predsjedniku Makedonijie da pomiluje i osuđene za izborne prevare i neregularnosti Ustavni sud je pokrenuo desetak dana nakon što je Specijalno tužilaštvo za slučaj prisluškivanih razgovora pokrenulo istražni postupak protiv visokih funcionera vladajuće VMRO DPMNE za izborne neregularnosti 2012. godine.

U tom postupku su među osumnjičenima za organizaciju i sprovođenje izborne krađe i bivši ministri i visoki funcioneri vladajuće VMRO DPMNE Gordana Jankuloska i Janakievski i generalni sekretar Vlade Makedonije Kiril Božinovski.

Bonus video: