BiH raspisala 65 potjernica za osobama koje se bore na stranim ratištima

Poglavaru IZ u BiH otvorene prijetnje smrću putem poruke na Jutjubu uputio je vehabija Amir Selimović, porijeklom iz Živinica, koji se od kraja 2014. bori na strani Islamske države, gdje je odveo i petomjesečno djete i suprugu Melihu Delić
1 komentar(a)
ISIL, džihadista, Foto: Shutterstock
ISIL, džihadista, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.02.2016. 16:22h

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da je Bosna i Hercegovina raspisala 65 plavih i dvije crvene potjernice za ljudima iz BiH koji se bore na stranim ratištima.

"Tragamo za njima, putem Interpola smo raspisali 65 plavih potjernica i dvije crvene potjernice. Prikupljamo dokaze za učešće u terorističkim organizacijama. Kada budu uhapšeni bilo gdje, kada nam budu dostupni, procesuiraćemo ih u BiH", rekao je Mektić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ministar bezbjednosti je naveo da nadležni organi BiH preduzimaju sve mjere obezbjeđenja poglavara Islamske zajednice u BiH reisa Huseina Kavazovića i svih ostalih osoba kojima se, kako je rekao, upućuju ozbiljne prijetnje.

Mektić je rekao da su ozbiljno shvaćene prijetnje Amira Selimovića reisu Kavazoviću, i da se za njim traga, kao i za ostalim državljanima BiH koji se bore na strani Islamske države.

"Prijetnje reisu smo shvatili ozbiljno. Pratimo sve oblike prijetnji i ispoljavanja nasilnog ponašanja tih radikalnih grupa, pogotovo naših pojedinaca koji se bore u okviru terorističkih organizacija u Siriji i Islamske države", rekao je on.

Kancelarije za odnose s javnošću Rijaseta IZ u BiH danas je saopštila da su ozbiljno shvaćene prijetnje Amira Selimovića, koje je uputio muslimanima i reisu Kavazoviću.

Državne agencije za istrage i zaštitu (Sipa) saopštila je da je upoznata s tim prijetnjama, o čemu je obaviješteno Tužilaštvo BiH po čijim će smjernicama preduzimati potrebne mjere.

Poglavaru IZ u BiH otvorene prijetnje smrću putem poruke na Jutjubu uputio je vehabija Amir Selimović, porijeklom iz Živinica, koji se od kraja 2014. bori na strani Islamske države, gdje je odveo i petomjesečno djete i suprugu Melihu Delić.

Bonus video: