POKLON OD KRIMINALACA?

KRIK: Ministar Lončar u stanu zemunskog klana

Novinari su pronašli dokaz da je Lončar, svega deset dana nakon smrti Božovića, kupio stan od člana zemunskog klana
182 pregleda 12 komentar(a)
Zlatibor Lončar, Foto: Screenshot (YouTube)
Zlatibor Lončar, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 22.02.2016. 09:41h

Srpski ministar zdravlja Zlatibor Lončar potpisao je 2002. godine ugovor o kupovini stana sa suprugom Sretka Kalinića, najpoznatijeg ubice zemunskog klana.

Novinarima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK Lončar nije želio da kaže da li je platio stan ili ga je dobio kao poklon od kriminalaca, a ugovor je potpisan svega deset dana nakon smrti crnogorskog mafijaša za čije ubistvo Lončara optužuju svjedoci saradnici sa suđenja zemunskom klanu.

Član klana Dejan Milenković Bagzi na suđenju ispričao je da je Zlatibor Lončar, tada tridesetogodišnji ljekar Urgentnog centra, umjesto da pomogne ranjenom mafijašu, Veselinu Božoviću ubrizgao nešto u infuziju od čega je navodno preminuo, a nagrada za pomoć kriminalnom klanu bio je stan koji mu je Dušan Spasojević kupio. Takođe, drugi član klana, Miladin Suvajdžić, koji je poput Bagzija postao svjedok saradnik, potvrdio je informaciju da je Lončar dobio stan.

Bagzi i Suvajdžić ove tvrdnje iznijeli su 2004. i 2006, tokom suđenja zemunskom klanu za ubistvo premijera Zorana Đinđića i druge zločine, i nakon svedočenja Zemunaca, Lončar je negirao da je učestvovao u ubistvu. Policija protiv njega nikada nije podnela krivičnu prijavu, a dokumenta do kojih su došli novinari KRIK-a podudaraju se sa Suvajdžićevim i Bagzijevim svjedočenjem.

Policija protiv Lončara nikada nije podnela krivičnu prijavu, a dokumenta do kojih su došli novinari KRIK-a podudaraju se sa svjedočenjem članova klana

Novinari su pronašli dokaz da je Lončar, svega deset dana nakon smrti Božovića, kupio stan od člana zemunskog klana. Stan u 61. bloku na Novom Beogradu, u Ulici Doktora Ivana Ribara, bio je u vlasništvu Jelene Kalinić, supruge jednog od najokrutnijih članova zemunske grupe Sretka Kalinića. Kalinić, poznat kao Zver, likvidirao je za kriminalnu grupu, a svoje žrtve prebijao, mučio ih strujom i bio efikasan u uklanjanju leševa.

Nekretninu od 57 metara kvadratnih, Jelena Kalinić kupila je u aprilu 2001. Nakon nešto više od godinu dana, u septembru 2002. potpisala je kupoprodajni ugovor sa Lončarom. Lončar je, prema ugovoru čiju kopiju posjeduje KRIK, Kalinićevoj supruzi platio 1,8 miliona dinara za stan (tadašnjih 30.000 eura). Na osnovu javno dostupnih podataka, međutim, nije moguće utvrditi da li je novac ikada isplaćen.

Lončar je devet mjeseci kasnije stan prodao za 50.000 eura, ispričali su ljudi koji su ga od njega kupili. Današnji vlasnici stana, koji su razgovarali sa novinarom KRIK-a i insistirali da se njihova imena ne spomenu u tekstu, rekli su da su za stan saznali preko oglasa. Novac su isplatili direktno Lončaru.

Zlatibor Lončar nije pristao na intervju sa novinarima KRIK-a u kojem bi objasnio svoje veze sa zemunskim klanom. Jedan od policajaca koji je radio na ovom slučaju i koji iz straha od osvete ne želi da otkrije svoje ime, rekao je novinarima KRIK-a da nije bilo moguće procesuirati ljekare samo na osnovu svjedočenja kriminalaca, budući da nije bilo drugih dokaza. Lončar je u izjavi za RTS prije deset godina priznao da je saslušan u policiji, ali je negirao bilo kakvu umiješanost u ubistvo.

KRIK podsjeća i da je ministrova supruga, advokatica Vesna Lončar, branila članove kriminalne grupe Darka Šarića u postupku za šverc kokaina u Specijalnom sudu, a zastupala je i poznatog kriminalca Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam u postupku za ubistvo hrvatskog novinara Iva Pukanića. Ona je advokatica i Andreju Vućiću, bratu premijera Srbije, i Predragu Malom, bratu gradonačelnika Beograda Siniše Malog, u suđenju žandarmima koji su ovu dvojicu fizički napali tokom Parade ponosa. Predsjednica je nadzornog odbora Pošte Srbije.

Prema podacima iz katastra, Zlatibor i Vesna Lončar posjeduju dupleks od 75 metara kvadratnih u centru Beograda. Stan su za 180.000 eura kupili 2009. godine, piše u ugovoru do kojeg su došli novinari KRIK-a. Vesna je vlasnica i stana od 82 kvadrata na Novom Beogradu koji je dobila na poklon od bivšeg supruga.

Cjelokupnu priču KRIK-a možete pročitati OVDJE