Dačić: Odbijanje saradnje sa NATO bila bi izdaja nacionalnih interesa

"Nema pritisaka, niti bilo kakvih zahtjeva koji bi ovu poziciju Srbije otežali i ugrozili. Srbija baš ovakva kakva je, potrebna je svim stranama", naglasio je Dačić u autorskom tekstu za današnju "Politiku"
10 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 21.02.2016. 09:15h

Srbija je nezavisna i vojno neutralna zemlja i to će i da ostane, poručio je danas prvi potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić dodavši da će Srbija nastaviti saradnju i sa NATO i sa Rusijom vodeći računa o svojim interesima.

Niko, kako je istakao, "ni Rusija, ni NATO, niti EU nemaju apsolutno ništa protiv ovakve pozicije Srbije. Štaviše poštuju je, uvažvaju i trude se da ne urade ništa što bi je moglo kompromitovati".

"Nema pritisaka, niti bilo kakvih zahtjeva koji bi ovu poziciju Srbije otežali i ugrozili. Srbija baš ovakva kakva je, potrebna je svim stranama", naglasio je Dačić u autorskom tekstu za današnju "Politiku".

Osim, kako je naveo, nekima, u samoj Srbiji koji bi da je odrede i svrstaju.

"Zbog sebe, a ne zbog Srbije. I to im neće proći", poručio je Dačić.

On je objasnio da je NATO vojna organizacija koja se nalazi u čitavom okruženju, kao i na Kosovu i da bi svako odbijanje saradnje sa njom bilo ne samo glupo, nego bi predstavljalo izdaju nacionalnih interesa.

Ova vlada, kako je naglasio, nema prostora ni za amaterizam, ni za avanturizam, i neće se time baviti.

"Ako od NATO zavisi bezbjednost Srba na Kosovu, razgovaraćemo sa NATO svakog dana, svakog sata i omogućiti da na to Kosovo, na kojem štite naše ljude stignu u najkraćem mogućem roku i bez ikakvog ometanja", naveo je Dačić.

On je podsjetio da su članice NATO gotovo sve zemlje EU kojoj Srbija ide "bez odlaganja i odstupanja" a ignorisanje te činjenice bilo bi, po njegovim riječima, neodgovorno i isključivalo bi iz naše spoljne politike svaku racionalnost i promišljanje sopstvene budućnosti.

Zato će, kako je rekao, Srbija nastaviti da sarađuje sa NATO, u okviru Ustava Srbije koji nalaže vojnu neutralnost, kao i da će iz te saradnje probati da izvuče najbolje - od novih tehnologija, do nove saradnje u oblastima važnim za privredu i radna mjesta u njoj.

Takođe, kako je dodao, na isti način Srbija će nastaviti da sarađuje sa Rusijom i njenim oružanim snagama.

"U našem interesu, isključivo, vodeći pritom računa i o tome da oni ne ugroze naše prijateljstvo, ni sa jednim od, samo trenutno, suprotstavljenih polova u svjetskoj areni", zaključio je Dačić.

Bonus video: