AP: Moguća politička kriza u Albaniji

Pitanje imenovanja novih ministara je s jedne strane pitanje procedure, ali vladajuća partija smatra da Nišani odugovlači u tom smislu
61 pregleda 0 komentar(a)
Tirana, Foto: Shutterstock
Tirana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 21.02.2016. 09:00h

Predsjednik Albanije Bujar Nišani zatražio je od Ustavnog suda mišljenje o najnovijim imenovanjima ministara u vladi, što bi moglo izazvati političku krizu, navodi agencija AP.

Prošle sedmice je premijer Edi Rama smijenio ministra finansija i na to mjesto imenovao bivšeg ministra privrede Arbena Ahmetaja, a na funkciju Ahmetaja postavio Milvu Ekonomi, navodi AP.

Pitanje imenovanja novih ministara je s jedne strane pitanje procedure, ali vladajuća partija smatra da Nišani odugovlači u tom smislu, što dovodi u pitanje i druga imenovanja, ocjenjuje AP.

Nišani je izabrala 2012. u parlamentu tada vladajuća Demokratska partija desnog centra, koja je sada u opoziciji.

On zadaje glavobolje ljevičarskoj vladajućoj koaliciji Edija Rame odlaganjem imenovanja generala, diplomata i vrhovnih sudija, navodi AP.

Ministar zadužen za odnose sa parlamentom, Ermonela Felaj, rekla je da će vladajuća koalicija možda tražiti smjenu Nišanija ukoliko imenovanja ministara ne budu potvrđena do utorka, što, kako je navela, nalaže ustav.

Bonus video: