"NEUTRALNOST NE ZNAČI NEPRIJATELJSTVO PREMA ALIJANSI"

Nikolić: I Rusija ima dosta sporazuma sa NATO

Na pitanje da prokomentariše reakcije iz Rusije povodom potpisivanja sporazuma s NATO, predsjednik Srbije kaže da je prerano došlo do negativnih komentara najprije u srpskim, a potom i ruskim medijima
4 komentar(a)
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 20.02.2016. 10:01h

Srbija ima pripremljen sporazum u kojem su predviđene sve istovjetne obaveze i prava za Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu, kao što ima i sa predstavnicama NATO koji se nađu na teritoriji Srbije, izjavio je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Nikolić je juče potpisao Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO alijanse.

Taj sporazum, naveo je Nikolić, nije potpisan prilikom posjete ruskog predsjednika Vladimira Putina, ali bi vrlo lako moglo da se desi da kruna posjete ruskog premijera Dmitrija Medvedeva bude i potpisivanje tog sporazuma.

"S obzirom da smo vojno neutralni, to bi to bio dobar balans, ali i praktičan dokaz neutralnosti", izjavio je Nikolić Sputnjiku.

Prema njegovim riječima, time bi se pokazala ravnoteža, tim prije što je Srbiji taj centar izuzetno potreban i uopšte ne predstavlja vojnu organizaciju, već pomoć pri iznenadnim elementarnim katastrofama od kojih Srbija ne može da se odbrani sama i zbog kojih taj centar i postoji.

O tome će se, naveo je on, u Srbiji razgovarati do posjete predsjednika ruske vlade i tada bi mogao da bude spreman za potpisivanje.

Na pitanje da prokomentariše reakcije iz Rusije povodom potpisivanja sporazuma s NATO, predsjednik Srbije kaže da je prerano došlo do negativnih komentara najprije u srpskim, a potom i ruskim medijima.

Istovremeno, reakcija ruske vlade je, po njegovom mišljenju, bila "veoma iznijansirana i izbalansirana i prihvatljiva za Srbiju".

"Rusija je primijetila u prvoj izjavi da su to sporazumi o kojima se na izvjestan način Srbija približava NATO, ali je i istakla da svakako očekuje da Srbija zadrži svoju vojnu neutralnost, što ćemo mi sigurno i učiniti", naveo je Nikolić i dodao da i Rusija ima dosta sporazuma sa NATO.

Ovo je Srbiji peti sporazum sa NATO, a kako je Nikolić objasnio, to je namjenski sporazum i odnosi se prvenstveno na ogromnu količinu ubojnih sredstava koji se nalaze u jednom remontnom zavodu u Srbiji, "koje mi ne smijemo ni da pomjerimo, zato što nemamo tehnologiju za njegovo uništavanje kakvu ima NATO".

"Jedva čekamo da oslobodimo čitav jedan grad u Srbiji - Kragujevac - od opasnosti da bi moglo da se desi nešto što se desilo Paraćinu prije više godina", rekao je on.

Nikolić je naglasio da je to sporazum koji se tiče "prava, privilegija, to su diplomatska prava i diplomatske privilegije koje imaju sve ambasade u Beogradu".

Prema njegovim riječima, "mi smo čak i Fijatu dali nekakve olakšice koje nemaju druge firme, posebno u pogledu plaćanja, u pogledu doprinosa… Sve je to potpuno normalno".

"Uostalom, vojna neutralnost ne znači neprijateljstvo prema NATO. Mi samo možemo da iskoristimo sve mogućnosti koje se u okviru NATO pružaju državama, a ne članicama. I u ovom sporazumu potpuno jasno piše da niti mi na ovaj način ističemo kandidaturu, niti NATO prihvata našu kandidaturu za članicu", objasnio je predsjednik Srbije.

Ističući da ne postoji osnov za kritike povodom potpisivanja ovog sporazuma, Nikolić kaže da ovdje postoje dežurni kritičari i to dvije vrste - jedni koji su učestvovali u svim dosadašnjim sporazumima sa NATO i drugi koji nikada ni u čemu nisu učestvovali.

Oni, kako kaže, nikada nisu vodili državu, nikada je neće ni voditi, nisu bili parlamentarni u vrijeme kada su sklapani ovi sporazumi i onda mogu da se junače i kažu da bi oni drugacije.

"Mi jednostavno živimo u okruženju koje je takvo kakvo jeste. Srbiju da izmještamo nigdje nećemo i ne možemo, dakle tu smo i ostajemo kao kamen u cipeli nekima koji misle da bi trebalo da se priključujemo baš u svakom obliku Zapadnoj alijansi. Mi to nećemo i ja mislim, dok mi pobjeđujemo, da nećemo, a sumnjam i da će ikada pobijediti neko bi mogao da uvede Srbiju u NATO", rekao je Nikolić.