Vučić: Ubijeni oteti službenici srpske ambasade u Libiji

"Nakon što je čuo izvještaje medija, ambasador Kajl Skot je razgovarao sa premijerom Vučićem i ministrom spoljnih poslova Dačićem kako bi izrazio svoje duboko žaljenje i iskreno saučešće američkog naroda povodom ovog tragičnog gubitka", navodi se u saopštenju ambasade SAD
142 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2016. 13:44h

Službenici ambasade Srbije u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepić poginuli su u američkom bombardovanju uporišta Islamske države u gradu Sabrata u Libiji ,potvrdio je premijer Aleksandar Vučić.

Dopremanje tijela poginulih očekuje se u ponedjeljak, saopštio je Vučić.

Kako je rekao, najodogovorniji za kidnapovanje je Ahmed Abaši, koji nije pripadnik Islamske države, ali s njima sarađuje uz veliku materijalnu korist, a iza njega stoji druga osoba, čije ime Vučić danas nije mogao da saopšti, da, kako je rekao, ne bi ugrozio živote drugih građana Srbije koji su u Libiji.

Agencija AP je ranije danas objavila fotografije lokacije nakon napada.

"Juče popodne dobili smo informaciju iz više izvora da je u tom napadu stradalo više stranih državljana, među kojima i dvoje službenika ambasade Srbije koji su oteti 28. novembra 2015. godine. I Pentagon je izjavio da su njihovi avioni izvršili napade na ciljeve u Libiji koje oni smatraju prijetnjom za SAD i njihove interese", rekao je šef diplomatije Ivica Dačić.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije danas će uputiti notu SAD i zatražiti informacije od te zemlje o tome šta je bila meta akcije.

Dačić je izrazio saučešće porodicama službenika ambasade i dodao da će narednih dana biti organizovano prebacivanje njihovih tijela i sahrana u Srbiji.

Prema njegovim riječima Vlada Srbije proteklih mjeseci učinila je sve kako bi oteti državljani Srbije bili oslobođeni i da se očekivao pozitivan ishod pregovora koje su sa otmičarima vodile libijske vlasti.

On je rekao da je BIA dostavila Vladi Srbije informacije o lokaciji zgrade u kojoj su oteti službenici bili smješteni, kao i da je bilo zahtjeva za otkup srpskih državljana.

Kako su naveli iz BIA, lokacija gde je grupa, za koju se vjeruje da je povezana sa Islamskom državom, držala sprske taoce bila je poznata stranim službama, a libijske vlasti su pripremale akciju spasavanja, piše B92.

"Po našim informacijama koje smo dobili od više službi, njih je otela kriminalna grupa za koju se smatra da ima veze sa Islamskom državom. SAD su rekle da se radi o kampu za obuku Islamske države i da se ti ljudi povezuju sa terorističkim napadima u Tunisu ali i to treba provjeriti", kazao je ministar.

Dačić je rekao da su preduzete mjere da se utvrde činjenice zašto je došlo do toga došlo i da li je postojala dozvola za putovanje prilikom koga su oteti, a najavio je da će biti preduzete sve mjere na utvrđivanju eventualne odgovornosti.

Kako je naveo, kolegijum Ministarstva spoljnih poslova je u više navrata razmatrao da li Srbija treba da zadrži ambasade u Damasku i Tripoliju.

"Ambasade tih zemalja su radile u Srbiji tokom bombardovanja 1999. godine. Naši državljani nisu bili meta ovog napada, ali to je tragična posljedica", dodao je Dačić i izrazio žaljenje zbog pogibije dvoje službenika.

Službenici srpske ambasade Slađana Stanković i Jovica Stepić oteti su u libijskom gradu Sabrata u novembru 2015. godine, iz kolone vozila u kojoj je bio ambasador Srbije Oliver Potežica.

Zvaničnici Vlade i predstavnici bezbjednosnih službi Srbije bili su od otmice srpskih državljana uključeni u pregovore sa libijskim vlastima o oslobađanju Slađane Stanković i Jovice Stepića.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je 1. februara da su libijske službe obavijestile Srbiju da su oteti srpski državljani u Libiji dobro. Dačić je tada objasnio da Srbiju nikada nisu kontaktirali oni koji su oteli srpske državljane, jer sve ide preko službi u Libiji.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ranije je izjavio da je on preko Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti u kontaktu sa BIA u vezi sa otmicom u libijskom gradu Sabrat.

Prema navodima zvaničnika, američki avioni bombadovali su kamp Islamske države u kome se nalazio tuniski vođa te ekstremističke grupe povezane sa prošlogodišnjim napadima u Tunisu, u muzeju Bardo i u Susu. Navedeno je da je ubijen Nuredin Šušane.

Prema izvještaju agencija, napad je izveo neidentifikovani avion, a meta je bila kuća blizu glavnog grada Libije, Tripolija, gdje se vjeruje da su se okupili pripadnici Islamske države. U napadu je poginulo oko 50 ljudi.

Saučešće i žaljenje ambasade SAD zbog nastradalih

Ambasada SAD u Srbiji izrazila je danas duboko saučešće porodicama dvoje otetih srpskih državljanakoji su nastradali u Libiji.

"Nakon što je čuo izvještaje medija, ambasador Kajl Skot je razgovarao sa premijerom (Aleksandrom) Vučićem i ministrom spoljnih poslova (Ivicom) Dačićem kako bi izrazio svoje duboko žaljenje i iskreno saučešće američkog naroda povodom ovog tragičnog gubitka", navodi se u saopštenju ambasade.

SAD su zahvalne Srbiji na njenoj posvećenosti kao partneru u Koaliciji protiv Islamske države, koja se bori protiv strahota međunarodnog terorizma.

"Naši napori su usmjereni ka spasavanju nevinih života i duboko žalimo za tragično preminulim službenicima ambasade Srbije u Libiji", navodi se u saopštenju.

Galerija

Bonus video: