Srbija: Krijumčario Bibliju iz 1914. godine

Uprava carina podsjetila je da je za iznošenje predmeta od kulturnog, umjetničkog ili istorijskog značaja neophodno posjedovati odgovarajuću dozvolu
1 komentar(a)
Biblija, Foto: Shutterstock.com
Biblija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 19.02.2016. 12:57h

Uprava carine Srbije saopštila je danas da je na graničnom prelazu prema Mađarskoj, Horgoš II, spriječen pokušaj krijumčarenja Biblije iz 1914. godine.

Kako se navodi, Bibliju je iz Srbije pokušao da iznese mađarski državljanin, koji je carinicima prethodno rekao da nema ništa što bi prijavio za kontrolu.

Prilikom detaljnog pregleda, u prtljažniku njegovog automobila, u plastičnoj kesi je pronađen antikvitetni primerak Biblije na mađarskom jeziku iz perioda sa početka Prvog svjetskog rata.

Uprava carina podsjetila je da je za iznošenje predmeta od kulturnog, umjetničkog ili istorijskog značaja neophodno posjedovati odgovarajuću dozvolu.

U zavisnosti od djela o kome je riječ, to su dozvole koje izdaju Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Narodna biblioteka Srbije, a za područje Vojvodine tu vrstu dozvola izdaje Pokrajinski sekretarijat za kulturu.

Dozvole za privremeni iznos ili trajni izvoz kulturnih dobara, sa teritorije cijele zemlje, izdaje Ministarstvo kulture, piše u saopštenju.

Bonus video: