Dačić: Srbija neće aplicirati za NATO

"Sve vlade poslije 2000. godine su imale to opredjeljenje da se sa NATO grade što bliži odnosi. Srbija je došla do najviše tačke saradnje koja ne podrazumijeva članstvo", rekao je Dačić
3 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 18.02.2016. 14:47h

Srbija neće aplicirati za članstvo u NATO i neće mijenjati skupštinsku odluku o vojnoj neutralnosti, rekao je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Skupština je prošle nedjelje usvojila Zakon o potvrđivanju sporazuma Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku o saradnji u oblasti logističke podrške.

Dačić je kazao da se prethodnih dana nije desilo ništa dodatno što daje još neke elemente na priču o nivou saradnje sa NATO.

"Sve vlade poslije 2000. godine su imale to opredjeljenje da se sa NATO grade što bliži odnosi. Srbija je došla do najviše tačke saradnje koja ne podrazumijeva članstvo", rekao je Dačić.

Srbija, ponovio je on, vodi politiku vojne neutralnosti, što znači da neće pripadati nijednom vojnom savezu.

Dačić je naveo i da se ništa novo nije desilo, da sve zemlje koje su partneri, uključujući i Rusiju, imaju slične sporazume, a da čak postoji i poseban oblik saradnje NATO i Rusije.

"Više se to koristi u kampanji. Srbija ne ide u NATO, to svi znaju, i generalni sekretar NATO, to je rekao i premijer i predsjednik države i ja", kazao je Dačić, prenosi Beta.

Dačić je dodao i da treba pogledati šta je sve ko potpisivao u prošlosti, da je Boris Tadić sa Kondolizom Rajs potpisao dogovor o imunitetima američkih trupa na području Srbije i to jednostrano, a da najnoviji sporazum predviđa dvostruki imunitet.

"Bolje da ćutite", rekao je Dačić, podsjetivši i da je dokument o osnivanju Centra za otklanjanje elementarnih nepogoda u Nišu potpisan u prisustvu Tadića i da on predviđa da osoblje ima status kao osoblje ambasade.

Iz svega se, prema Dačićevom mišljenju, vidi koliko je važno samo napasti nešto što radi Vlada Srbije.

"Nemamo nikakvih problema sa Rusijom, EU i NATO. Svi znaju naše pozicije, hoćemo neutralnost, članstvo u EU i bratske odnose sa Rusijom", poručio je Dačić.