Komersant: Srbija napravila krupan korak prema NATO-u

Neimenovani izvori Komersanta, bliski vladajućim krugovima u Srbiji navode da je malo vjerovatno da će predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uložiti veto na Sporazum i odlučiti se na konfrontaciju sa premijerom, bez obzira što zastupa jače proruske pozicije
16 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 17.02.2016. 10:47h

Srbija, koju Moskva smatra glavnim saveznikom na Balkanu, napravila je krupan korak prema NATO, ocjenjuje današnji moskovski dnevnik Komersant.

List navodi da se premijer Srbije Aleksandar Vučić založio za savezničke odnose sa Alijansom, a da je parlament Srbije ratifikovao Sporazum koji NATO daje slobodu kretanja po srpskoj teritoriji i diplomatski imunitet.

"Time Beograd, ne odbacujući formalno politiku neutralnosti, aktivno širi saradnju s NATO", ocjenjuje dnevnik.

Komersant piše da se Sporazumom saradnja Beograda i NATO-a podiže na viši nivo i da je srpska opozicija, "koja sebe naziva proruskom, ratifikaciju dočekala na nož".

Neimenovani izvori Komersanta, bliski vladajućim krugovima u Srbiji navode da je malo vjerovatno da će predsjednik Srbije Tomislav Nikolić uložiti veto na Sporazum i odlučiti se na konfrontaciju sa premijerom, bez obzira što zastupa jače proruske pozicije.

Dnevnik citira i srpskog analitičara Dragomira Anđelkovića koji smatra da poslije ratifikacije sporazuma sa NATO-om, Srbija treba da pruži iste uslove i za Rusiju - u okviru humanitarnog centra u Nišu.

List podsjeća da je sporazum o uslovima boravka saradnika u centru u Nišu trebalo da bude potpisan još za vrijeme posjete ruskog predsjednika Beogradu u jesen 2014. godine, ali da se to nije dogodilo.

"U posljednjem trenutku srpska strana je insistirala da se to pitanje skine sa dnevnog reda", piše list i dodaje, pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije, da je potpisivanje dokumenta podrazumijevalo povećanje privilegija centra i davanje posebnog statusa personalu.

Taj status bi mogao da se protumači kao diplomatski i on bi bio nova iritirajuća tačka u odnosima Beograda sa Zapadom, dodao je taj izvor.

Komersant ocjenjuje da je "perspektiva širenja centra u Nišu i davanje posebnog stausa personalu postala još maglovitija" nakon što se prošlog proljeća Srbija priključila Mehanizmu civilne zaštite EU.

List ocjenjuje da zbližavanju pozicija Beograda i Moskve "nije doprinijela" ni januarska posjeta potpredsjednika ruske vlade Dmitrija Rogozina.

"Izjava moskovskog gosta o posljedicama integracije Srbije u EU, što je Vučić zacrtao kao strateški cilj zemlje, iritiralo je Beograd, a posebno susret sa liderom radikala i izrazitim oponentom vlasti Vojislavom Šešeljem", piše list.

Dnevnik dodaje da "čak ni prorusko orijentisani Tomislav Nikolić nije skrivao uvređenost" i da je izjavio da kao predsjednik nikada nije kontaktirao rusku opoziciju.

Komersant piše da ratifikacija novog sporazuma sa NATO-om "nije ostala neprimijećena" u Moskvi i da je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova agenciji Beta izjavila da Moskva "oučava da Srbija razvija odnose sa NATO-om", kao i da računa da će "Beograd nastaviti politiku neutralnosti".

Bonus video: