Hrvatska: Odbijeno dvoje dobrovoljnih davalaca zbog zika virusa

Prema uputstvu HZJZ-a svi dobrovoljni davaoci ćelija i tkiva ljudskog porijekla, u šta se ubraja i krv, ne smiju biti donori narednih 28 dana, u slučaju da su proveli više od 24 sata na rizičnom području
58 pregleda 0 komentar(a)
Davanje krvi, Foto: Shutterstock
Davanje krvi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.02.2016. 10:04h

Dvoje Zadrana odbijeni su kao dobrovoljni davoci krvi nakon što je utvrđeno da su boravili u zemljama u kojima je zabilježena zaraza zika virusom, što je u skladu sa pooštrenim mjerama opreza koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravlje, piše Zadarski list.

"Uobičajena anamneza koja se uzima od darivatelja krvi sada je proširena još jednim pitanjem vezanim uz eventualni boravak u nekoj od zemalja u kojoj je zabilježena bilo autohtona transmisija zika virusa ili pak uvezeni slučajevi ovog virusa", objasnila je dr Marijana Nadinić.

Prema uputstvu HZJZ-a svi dobrovoljni davaoci ćelija i tkiva ljudskog porijekla, u šta se ubraja i krv, ne smiju biti donori narednih 28 dana, u slučaju da su proveli više od 24 sata na rizičnom području.

Prema podacima Evropskog centra za sprječavanje i suzbijanje bolesti, zika virus je zabilježen u velikom broju zemalja i područja (Brazil, Kolumbija, Venezuela, El Salvador, Surinam, Francuska Gvajana, Honduras, Martinik, Meksiko, Panama, Paragvaj, Barbados, Bolivija, Ekvador, Gvadalupa, Sent Martin, Gvajana, Gvatemala, Nikaragva, Kosta Rika, Dominikanska Republika, Haiti, Porto Rikko, Obala Slonovače, Devičanska ostrva i Sjedinjenih Američkih Država, Kurakao, Fidži, Maldivi, Samoa, Solomonska ostrva, Tonga, Nova Kaledonija, Tajland), navodi se na stranici HZJZ-a.

Podsjeća se da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila pojavu bolesti vanrednim događajem koji može predstavljati rizik po zdravlje ljudi, i to ne samo na navedenim područjima, već i u drugim djelovima svijeta. Zabrinutost je apsolutno opravdana, budući da se zika virus dovodi u vezu s mikrocefalijom u novorođene djece žena koje su preboljele zarazu za vrijeme trudnoće.

Bonus video: