Makedonska tužiteljka postala zvijezda društvenih mreža

Fetai je objavila 12. februara da je pokrenuta istraga protiv bivše ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske i bivšeg ministra za saobraćaj i veze Mileta Janakievskog i još nekoliko osoba za zločinačko udruživanje kako bi lažirali izbore 2012.
138 pregleda 3 komentar(a)
Fatima Fetai, Foto: Facebook.com
Fatima Fetai, Foto: Facebook.com
Ažurirano: 14.02.2016. 08:49h

Makedonska tužiteljka Fatima Fetai koja je javnosti obrazložila prvi slučaj Specijalnog tužilaštva o prisluškivanim razgovorima, postala je nova zvijezda društvenih mreža u Makedoniji, objavio je danas portal emagazin.mk.

Od kada je prije dva dana objavila slučaj u kojem su za namještanje izbora osumnjičeni visoki funkcioneri vladajuće partije i bivši ministri, Fetai je postala najeksponiranije ime ne samo u medijima, nego i na Fejsbuku i Tviteru i njen fan klub uspio je da sakupi više od 13.000 sljedbenika.

U biografiji Fatime Fetai se navodi da ima 32 godine i da je rođena u gostivarskom selu Negotino. Diplomirala je na Pravnom fakultetu u Skoplju, a tu je i magistrirala.

Karijeru je započela u Apelacionom sudu u Gostivaru kao stručni saradnik, a 2011. izabrana je u Javno tužilaštvo u Skoplju, gdje je radila do novembra 2015, kada je postala dio tima Specijalnog tužilaštva.

Prema anketnom listu koji je dostavila Državnoj komisiji za sprešavanje korupcije, tužiteljka Fatima Fetai ima stan od 90 kvadrata u Skoplju vrijedan 4,9 miliona denara. Vozi fijat pikanto vrijedan 150.000 denara (oko 4.800 eura), a ima i zlatan nakit vrijedan 600.000 denara (oko 9.700 eura).

Otpaćuje dva dugoročna kredita, jedan na 30 godina od 4,4 miliona denara, a drugi na 10 godina od 600.000 denara. Suprug Fatime Fetai, prema anketnom listu, ima mjesečnu platu od 11.000 denara.

Zamjenik specijalnog tužioca Fatima Fetai objavila je 12. februara da je pokrenuta istraga protiv bivše ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankulovske i bivšeg ministra za saobraćaj i veze Mileta Janakievskog i još nekoliko osoba za zločinačko udruživanje kako bi lažirali izbore 2012. godine.

Jankulovska i Janakievski važe za najbliže saradnike lidera vladajuće VMRO DPMNE i bivčeg premijera Nikole Gruevskog, koji je u intervjuu jednom grčkom listu rekao da je uvjeren da će pobijediti na predstojećim parlamentarnim izborima u Makedoniji koji bi trebalo da budu održani u aprilu.

Bonus video: