NEMA DOKAZA

Srbija: Vođa "Obraza" Mladen Obradović oslobođen optužbi

Među 13 optuženih za nasilničko ponašanje koji su danas oslobođeni je i Obradovićeva supruga Jelena, kao i Miloš Popović, Marko Lazarević, Dušan Ilić, Igor Marinković, Nikola Vidović, Srđan Savović, Aleksandar Živković, Dobrica Radonjić Damir Grbić i Krsto Milovanović, Mladen Milosavac i Goran Andrejev
267 pregleda 3 komentar(a)
Mladen Obradović, Foto: Facebook
Mladen Obradović, Foto: Facebook
Ažurirano: 12.02.2016. 17:14h

 Viši sud u Beogradu oslobodio je danas, vođu Obraza Mladena Obradovića i njegove saradnike optužbi za organizovanje i učestovanje u sprečavanju održavanja "Parade ponosa" oktobra 2010. u Beogradu kada su huligani divljali ulicama grada lomeći izloge i sukobljavajući se sa policijom.

Oslobađuća presuda im je izrečena pošto je sud zaključio da nema dokaza da su izvršili krivično djelo za koje se terete, odnosno za nasilničko ponašanje na javnom skupu i to kao kolovođe ili kao članovi grupe, rekao je Tanjugu advokat jednog od optuženih Nemanja Govedarica.

"Za mene je to očekivana odluka pošto za šest godina suđenja  nije izveden nijedan dokaz koji bi potvrdio optužbe tužilaštva da su ova lica izvršila krivično djelo", rekao je Govedarica i napomenuo da su slične odluke donijete i u drugim predmetima vođenim povodom istog događaja.

Ovo je druga prvostepena presuda u ovom slučaju, a prvom kojom je Obradović bio osuđen na dvije godine zatvora, a ostali od šest mjeseci do godinu dana zatvora 2013. godine je ukinuo Apelacioni sud u Beogradu i naložio da se suđenje ponovi.

I na novu, današnju prvostepenu presudu postoji pravo žalbe Apelacionom sudu.

Među 13 optuženih za nasilničko ponašanje koji su danas oslobođeni je i Obradovićeva supruga Jelena, kao i Miloš Popović, Marko Lazarević, Dušan Ilić, Igor Marinković, Nikola Vidović, Srđan Savović, Aleksandar Živković, Dobrica Radonjić Damir Grbić i Krsto Milovanović, Mladen Milosavac i Goran Andrejev.

Obradović se tereti da je kao sekretar udruženja građana "Srpski otačastveni pokret Obraz", početkom oktobra 2010, kao kolovođa zajedno sa ostalim pripadnicima te organizacije, održavao sastanke u cilju dogovora oko sprečavanja održavanja "Parade ponosa".

To je kako se sumnja, učinjeno u okviru kampanje "Čekamo vas" kako bi izazvali mržnju i netrpeljivost zasnovanu na diskriminatorskom osnovu.

Međutim, Obradović i njegovi najbliži saradnici uhapšeni su rano ujutru na dan održavanja Parade tako da u neredima nijesu učestvovali.

U sukobima protivnika gej parade i policije, 10. oktobra 2010. godine u Beogradu je povrijeđena 141 osoba. Privedeno je 207 ljudi.

Prajd: Oslobađajuća presuda Obradoviću je neprihvatljiva

Parada ponosa Beograd saopštila je da je neprihvatljiva današnja oslobađajuća presuda koju je Viši sud u Beogradu izrekao Mladenu Obradoviću, vođi organizacije "Obraz" kojoj je Ustavni sud zabranio djelovanje 2012. godine.

Beograd Prajd zbog toga smatra da će presuda doprinijeti atmosferi nekažnjivosti za kršenja ljudskih prava pripadnika LGBT zajednice, navodi se u saospštenju.

Ta NVO zahtijeva od državnih organa, a naročito tužilaštva da sve one koji su vršili nasilje ili prijetili učesnicima Prajdova od 2009. godine pa do danas neodložno privedu pravdi.

Takođe je podsjetila da je  prema izvještajima medija u neredima tokom Prajda 2010. godine učestvovalo 7.000 huligana, a da je 141 osoba povrijeđena.

"Presuda šalje jasnu poruku pripadnicima LGBT zajednice i svim građanima Srbije da njihovo pravo na život i bezbjednost u Srbiji nisu garantovani i da za nasilje i uništavanje imovine niko nije odgovoran", navodi se u saopštenju.

Parada ponosa Beograd podsjeća da je Obradović optužen da je zajedno sa još 13 pripadnika pokreta "Obraz" organizovao više sastanaka u cilju nasilnog sprečavanja Beograd Prajda 2010, tvrdeći da je optužnica sadržala dovoljno dokaza iz kojih se moglo zaključiti da je on odgovoran za organizovanje nasilja tokom Prajda 2010. godine.

Beograd Prajd tvrdi da je Mladen Obradović dugi niz godina širio mržnju i netrpeljivost prema LGBT zajednici i braniteljima ljudskih prava, što je više puta demonstrirao u svojim izjavama i javnim nastupima, kao i da su upravo njegovi nastupi Ustavnom sudu Srbije poslužili kao osnova za zabranu "Obraza" 2012. godine.

Preporučujemo za Vas