Haški tribunal: Tolimir je umro prirodnom smrću

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ranije danas rekao je da je uputio Hašom tribunalu protestnu notu zbog "neprimjerenog odnosa prema Srbiji"
8 komentar(a)
Zdravko Tolimir, Foto: Reuters
Zdravko Tolimir, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.02.2016. 16:10h

General u penziji Vojske Republike Srpske i haški osuđenik Zdravko Tolimir umro je prirodnom smrću u pritvorskoj jedinici Haškog tribunala, saopštio je danas taj sud.

U saopštenju tribunala navodi se da su autopsiju sprovele holandske vlasti u skladu sa standardnim procedurama prema nacionalnom zakonu Holandije.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ranije danas rekao je da je uputio Hašom tribunalu protestnu notu zbog "neprimjerenog odnosa prema Srbiji".

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je Tanjugu da je premijer notu uputio predsjedniku Mehanizma Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu Teodoru Meronu.

"Predsjednik Vlade Srbije je, kao sto je ranije izjavio, danas poslao protestnu notu, u kojoj je izrazio protest zbog posljednjih dešavanja vezanih za postupke Haškog tribunala, ali i za smrt okrivljenog, odnosno osuđenog našeg građanina Zdravka Tolimira", rekao je Selaković.

Tolimir je preminuo 8. februara u zatvorskoj ćeliji pritvorske jedinice Haškog tribunala.

U aprilu prošle godine Tolimir je u Haškom tribunalu osuđen na doživotni zatvor zbog zločina nad muslimanima iz Srebrenice u ljeto 1995.

Tolimir je tokom rata bio pomoćnik za obavještajno-bezbjednosne poslove komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Tolimir je 2012. osuđen na doživotni zatvor zbog komandne odgovornosti za žrtve u Srebrenici kao i ubijanje ključnih ljudi bošnjačke zajednice u Žepi - kao bivši pomoćnik Ratka Mladića za obavještajno-bezbjednosne poslove u Glavnom štabu VRS-a.

On je uhapšen 31. maja 2007. godine prilikom prelaska granice između Srbije i Republike Srpske, a u pritvor Haškog tribunala prebačen je 1. juna 2007. godine.

Bonus video: