PROTEST "JEDAN OD PET MILIONA"

Beograd: "Protesti nijesu politika već potreba da se živi u zemlji u kojoj vladaju znanje i rad"

Poslije govora krenula je protestna šetnja centralnim gradskim ulicama. Kada je početak kolone bio kod Igumanove plate, kraj je bio kod Narodnog pozorišta
5319 pregleda 13 komentar(a)
Večeras u Beogradu, Foto: Reuters
Večeras u Beogradu, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.05.2019. 14:03h

Glumac i jedan od organizatora protesta "Jedan od pet miliona" Branislav Trifunović pozvao je večeras ganeralnog direktora Radio televizije Srbije Dragana Bujoševića da se povuče sa funkcije, jer "sramoti novinarsku profesiju" i poručio mu da "nije srpski ćutatati".

Trifunović je na početku skupa pročitao pismo upućeno Bujoševiću u kome se navodi da je Bujošević odgovoran građanima, a ne svojim ličnim interesima, interesima vlasti i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

On je kazao da je Bujošević u obavezi da građane informiše istinito, a ne da javni servis koristi u propagandne svrhe, obmanjuje javnost i mijenja činjenice.

"Načinom na koji radiš ostaćeš upisan u mračni dio istorije sunovrata medija i zloupotrebe profesije", naveo je Trifunović i poručio mu "Bujoševiću nije srpski ćutati", što je bio naziv emisije koju je prije nekoliko godina uređivao i vodio Bujošević.

Glumac Radoslav Milenković rekao je da su građani koji dolaze na protest hrabri i da je njihova jedina želja da žive u normalnoj zemlji gdje zakon važi za sve i gde od rada može da se prehrani porodica.

On je naveo da protesti i zahtjevi nijesu politika već potreba da se živi u zemlji u kojoj vladaju znanje i rad.

Poslije govora krenula je protestna šetnja centralnim gradskim ulicama. Kada je početak kolone bio kod Igumanove plate, kraj je bio kod Narodnog pozorišta.

Na čelu kolone su veliki transparenti "Jedan od pet miliona" i "Stop krvavim košuljama" i dobošari. Ispred kolone je kamion sa ozvučenjem sa koga se pušta muzika.

Okupljeni nose srpske zastave, transparente "Počelo je", "Ti brojiš, mi odbrojavamo", duvaju u pištaljke i trube.

Na platou ispred Filozofskog fakulteta gdje je protest počeo dijeljene su razglednice sa fotografijom sa prethodnih protesta na kojima piše "Subota je u Beogradu. Jedan od pet miliona".

Večerašnji protest počeo je minutom ćutanja i odavanjem pošte glumcima Marku Nikoliću i Ivu Gregureviću i fudbaleru Dragoslavu Šekularcu.

Prvi protesti su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada. Zahtjevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izvještavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsjednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Na posljednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Građanski protesti i u Nišu, Kragujevcu, Požegi i Novom Sadu

Pored Beograda, građanski protesti danas su organizovani i u Nišu, Kragujevcu, Požegi i Novom Sadu.

Nekoliko stotina građana okupilo se u centru Niša na poziv Saše Živića, lokalnog pedijatra.

Na platou ispred nekadašnje robne kuće Beograd u centru Kragujevca održan je protest "Budi jedan od pet miliona - Kragujevac".

Protest je organizovan u znak solidarnosti sa građanima koji subotom protestuju u Beogradu pod parolom "Jedan od pet miliona".

U centru Požege nekoliko desetina građana šetnjom je pokazalo nezadovoljstvo zbog, kako tvrde, zloupotreba lokalne vlasti.

Protest pod nazivom "Resetuj Srbiju" održan je na novosadskom Trgu republike. Pred nekoliko desetina ljudi organizatori iz "Narodne inicijative" raširili su transparente sa natpisom "Da ovi odu, a da se oni ne vrate" i iznijeli niz zahtjeva.

Preporučujemo za Vas