Srbija i Organizacija NATO za podršku i nabavku sklopile sporazum

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević rekao je da je Srbija pristupanjem programu „Partnerstvo za mir” iskazala interesovanje i za učešće u multinacionalnim operacijama, a da se sporazumom, pored ostalog, smanjuju troškovi za učešće Srbije u tim operacijama
50 pregleda 1 komentar(a)
Beograd, Foto: Shutterstock
Beograd, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.02.2016. 15:03h

Skupštinski Odbor za odbranu i unutrašnje poslove dao je saglasnost na potvrđivanje sporazuma Srbije i Organizacije NATO za podršku i nabavku (NSPO) o saradnji u oblasti logističke podrške.

Sporazum predstavlja pravni osnov za uspostavljanje odnosa u oblasti logistike, rečeno je na sjednici tog skupštinskog tijela.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević rekao je da je Srbija pristupanjem programu „Partnerstvo za mir” iskazala interesovanje i za učešće u multinacionalnim operacijama, a da se sporazumom, pored ostalog, smanjuju troškovi za učešće Srbije u tim operacijama.

Stupanjem u ugovorni odnos sa tom organizacijom ispunili bi se prethodni uslovi za uvećanje efikasnosti logističke podrške, a ujedno smanjili troškovi angažovanja u multinacionalnm operacijama i dostizanja interoperabilnosti oružanih snaga sa snagama država članica orgnizacije severnoatlantskog ugovora i partnerskih država.

Đorđević je, kako prenosi Tanjug, naveo da će se potpisivanjem sporazuma stvoriti pravni osnov za uništavanje viška ubojnih sredstava u Tehničko-remontnom zavodu Kragujevac, gdje je predviđeno uništavanje oko četiri hiljade tona ubojnih sredstava.

Đorđević je podsjetio da je sporazum potpisan septembra 2015. godine. Odbor je dao saglasnost i na potvrđivanje sporauzma Srbije i Mjanmarske Unije o saradnji u oblasti odbrane.