Nedjeljnik "Novosti" objavio fotografiju Hasanbegovića sa ustaškom kapom

"Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me žele ljudski i moralno diskreditovati i politički likvidirati"
94 pregleda 19 komentar(a)
Zlatko Hasanbegović, Foto: Twitter.com
Zlatko Hasanbegović, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 10.02.2016. 21:00h

Nepunih nedjelju dana nakon što je centar Simon Vizental poslao hrvatskoj vladi oštro pismo u kojem traži hitnu smjenu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića zbog njegovih komentara o istoriji Hrvatske za vrijeme Drugog svjetskog rata i holokausta, kontroverzni istoričar se ponovo našao na meti kritika kada je nedjeljnik srpske zajednice u Hrvatskoj "Novosti" objavio je fotografije na kojima on pozira sa ustaškom kapom.

Portal index.hr je prenio da je riječ o fotografijama koje su 1996. objavljene u časopisu "Nezavisna Država Hrvatska" koji se tada prodavao na kioscima. "Novosti" navode da je Hasanbegović bio saradnik časopisa u kojem je pisao tekstove o ujedinjenju "Domovine od Mure, Drave i Drine pa do Jadranskog mora".

Prema pisanju "Novosti", Hasanbegović je u listu, posvećenom "pridržavanju nauka i djela Ante Pavelića" i negiranju zločina NDH, tokom 1996. godine napisao najmanje dva teksta.

Hasanbegović je u izjavi za regionalnu mrežu N1 oštro demantovao pisanje "Novosti" i rekao da se radi o "podvali".

"Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me žele ljudski i moralno diskreditovati i politički likvidirati".

On je rekao da je na objavljenoj fotografiji "i laiku vidljiva naknadna intervencija", ali nije precizirao o kakvoj je intervenciji riječ.

Glavni urednik "Novosti" Ivica Đikić kazao je da na fotografiji nije bilo nikakvih intervencija i dodao da je "fotografija je načinjena tako da je preslikan članak u časopisu, koji se trenutno nalazi u NSB-u i ne smije se iznijeti".

U odbranu ministra je stao i hrvatski premijer Tihomir Orešković, koji je na pitanje o njegovoj eventualnoj smjeni kazao da ima puno povjerenje u Hasanbegovića i da su komentari iznijeti u javnosti, među kojima je i onaj da je antifašizam floskula, istrgnuti iz konteksta.

"On je uvjereni antifašista i istoričar, mislim da će biti sjajan ministar", rekao je Orešković za Hrvatski radio.

Centar Simon Vizental, sa sjedištem u Izraelu, prošlog petka je pozvao hrvatsku vladu da smijeni Hasanbegovića sa dužnosti ministra kulture zbog njegovog negiranja genocidne prirode ustaškog režima i prezrivog stava prema hrvatskim borcima protiv fašizma za vrijeme Drugog svjetskog rata.

"Pozivamo hrvatsku vladu da umjesto Hasanbegovića na dužnost ministra kulture imenuje osobu koja će toj funkciji donijeti čast i prestiž, umjesto da sramoti svoju zemlju pred cijelim svijetom", naveo je Efraim Zurog, direktor Vizental centra, u saopštenju objavljenom na internetu.

Bonus video: