Dačić: Teško da će pregovori oko Kosova biti okončani u 2019.

Upitan o protestima protiv vlasti Dačić je kazao da na njih ne obraća naročitu pažnju, jer vidi da nema nasilja i jer nije čuo neke važne zahtjeve ni ideje
422 pregleda 0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Beta/AP
Ivica Dačić, Foto: Beta/AP

Ministar inostranih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da sumnja da će 2019. godine biti završeni pregovori i postignut sporazum oko pitanja Kosova i Metohije.

On je za "Blic" rekao da je namjera bila da se pregovori okončaju do kraja mandata visoke predstavnice EU Federike Mogereini, koji se završava u posljednjoj trećini 2019. godine, ali da poslije svega što se dogodilo i blokade pregovora sumnja da je to moguće i da je gotovo izvjesno da ona i neće ubuduće biti pregovarač.

"Više je razloga zašto će teško pregovori biti okončani do kraja godine. Albanci ne odustaju od toga da je dogovor samo ako mi priznamo nezavisnost", rekao je Dačić.

S druge strane, kako je dodao, veliki je uspjeh što je vraćena tema na suštinsko rješenje, a ne samo na tehnička pitanja.

"Sada svi oni kojima je nezavisnost bila neupitna otvaraju prostor, kako Amerikanci kažu - relativnom rešenju koje bi uvažilo stavove i jednih i drugih", rekao je Dačić.

Upitan o protestima protiv vlasti Dačić je kazao da na njih ne obraća naročitu pažnju, jer vidi da nema nasilja i jer nije čuo neke važne zahtjeve ni ideje.

On je ocijenio da je zahtjev da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ode sa vlasti nerealan i neozbiljan od ljudi koji žele da se ozbiljno bave politikom i ocijenio da protestne šetnje u Beogradu imaju svrhu da se prisjete nekih davnih dana, kada su svi bili mlađi i borbeniji.

Bonus video: