Preminuo Zdravko Tolimir

General Tolimir je tokom rata u BiH 1992-95, bio pomoćnik za obavještajno-bezbjednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića. Važio je za Mladićevog najbližeg saradnika
125 pregleda 25 komentar(a)
Zdravko Tolimir, Foto: Reuters
Zdravko Tolimir, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2016. 11:48h

Haški tribunal potvrdio je danas da je u sudskom pritvoru u Sheveningenu umro penzionisani general Vojske Republike Srpske Zdravko Tolimir, koji je bio pravosnažno osuđen na doživotni zatvor zbog genocida u Srebrenici.

"Mogu da potvrdim da je Tolimir preminuo sinoć", izjavio je za Betu portparol Tribunala Nenad Golčevski. Golčevski je dodao da će se Tribunal "uskoro" oglasiti i zvaninčnim saopštenjem o generalovoj smrti.

Tolimir je preminuo u 69. godini.

U pritvoru Tribunala, Tolimir je čekao da bude upućen na izdržavanje kazne u neku od evropskih zemalja s kojom sud o tome ima poseban ugovor.

Tribunal je, poslije prvostepenog suđenja, generala Tolimira u decembru 2012. nepravosnažno proglasio krivim za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice, u danima pošto je VRS 11. jula 1995, zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Odbacujući veći dio Tolimirove žalbe, tu presudu potvrdilo je u aprilu prošle godine apelaciono vijeće suda, čime je presuda postala pravosnažna.

General Tolimir je tokom rata u BiH 1992-95, bio pomoćnik za obavještajno-bezbjednosne poslove tadašnjeg komandanta VRS Ratka Mladića. Važio je za Mladićevog najbližeg saradnika.

Po pravosnažnoj presudi, Tolimir je dao "značajan doprinos" u sprovođenju dva udružena zločinačka poduhvata čiji su ciljevi bili ubistvo svih vojno sposobnih muškaraca iz Srebrenice i prisilno uklanjanje muslimanskog stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

General Tolimir je, tokom izricanja presude, preko kravate nosio veliki drveni krst, obješen oko vrata. Tokom suđenja, na početku svakog zasjedanja, Tolimir bi glasno poželio da ishod bude u skladu sa božjom voljom.

Tolimir je bio uhapšen posljednjeg dana maja 2007. i izručen u Hag. Vlasti Srbije i Republike Srpske tvrdile su da je on uhapšen u blizini Bratunca, u RS. U prvom pojavljivanju pred Tribunalom, Tolimir je, mđjutim, tvrdio da je bio u stanu u Beogradu, a zatim prebačen preko Drine.

Na prvom pojavljivanju pred sudijom rekao je i da je do tada imao tri moždana udara i da je njegovo zdravstveno stanje loše.

Bonus video: