ISTRAŽIVANJE JAVNOG MNJENJA

Faktor plus: SNS bi osvojio 49,5 odsto glasova, DSS i radikali se vraćaju u srpski parlament

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić ocijenio je da nema većih promjena na političkoj sceni Srbije, da SNS i dalje zauzima dominantnu poziciju kao i da postoji relativno visok broj onih koji još ne znaju za koga će glasati
0 komentar(a)
Srbija izbori, Foto: BETAPHOTO
Srbija izbori, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 03.02.2016. 12:22h

Ukoliko bi izbori bili održani u nedjelju, Srpska napredna stranka (SNS) osvojila bi 49,5 odsto glasova, pokazali su danas predstavljeni rezultati istraživanja javnog mnjenja agencije Faktor plus.

Prema istraživanju, u parlament bi ušli i SPS sa 10,6 odsto glasova, DS sa 6,8 odsto, SRS koja bi osvojila 6 odsto glasova, DSS i Dveri kojima bi pripalo 5,6 odsto i koalicija SDS-LDP-LSV koja bi osvojila 5,2 odsto glasova.

Istraživanje je pokazalo da bi na izbore izašlo 53 odsto birača, od kojih 70 odsto zna za koga bi glasalo.

Direktor agencije Faktor plus Vladimir Pejić ocijenio je da nema većih promjena na političkoj sceni Srbije, da SNS i dalje zauzima dominantnu poziciju kao i da postoji relativno visok broj onih koji još ne znaju za koga će glasati.

"Dok ne uključimo neopredijeljene a to je sada nemoguće, ne možemo tvrditi da je stanje baš ovakvo. Ti glasovi se po nekom ranijem iskustvu, uglavnom pravilno raspodele tokom glasanja", kazao je Pejić.

Prema riječima političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića, u novom sazivu parlamenta Srbije biće zastupljen cio spektar političke scene. 

"Desnica će se očigledno vratiti u parlament i to u dvije liste, liste SRS i liste DSS-Dveri. Ukoliko SPS nastupi u koaliciji sa PUPS i Jedinstvenom Srbije, imaće oko 14 do 15 odsto glasova", naveo je Stanković.

Prema njegovim riječima, kampanja će biti "dinamična, oštra, intenzivna" i u njoj će preovladavati negativni tonovi.

"Sve kampanje biće personifikovane, a naše kampanje su uvijek manje-više negativne. Takve kampanje rijetko motivišu, a mnogo veću izlaznost možemo očekivati samo sa novim liderima", rekao je Stanković.

On je dodao da će biti zanimljivo sučeljavanje SRS-a i koalicije DSS-Dveri sa jedne strane, kao i stranaka evroreformskog bloka koje će prema njegovim riječima, na izbore vjerovatno nastupiti u više kolona.

Istraživanje je pokazalo i da premijera Aleksandra Vučića podržava 57 odsto građana, dok negativan stav o onome što govori i radi ima 31 odsto.

Oko 77 odsto ispitanika je navelo da bi podržalo istu stranku ili izbornu listu na republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima dok je 36 odsto građana ocijenilo da je potreba prelaska cenzusa, glavni razlog stvaranja predizbornih koalicija.

Upitani šta bi Srbija trebalo da uradi u vezi sa izbjeglicama, 48 odsto građana je odgovorilo da država treba da zaštiti svoje građane, toleriše izbjeglice i prepusti im da se snađu u skladu sa svojim mogućnostima, 30 odsto je kazalo da ih uz kratkoročnu pomoć treba pustiti dalje ka Evropi dok je 29 odsto navelo da Srbija, poput Mađarske, treba da izgradi ogradu da spriječi priliv izbjeglica.

Komentarišući te rezultate, Stanković je ocijenio da je Srbija "daleko" od ksenofobnog društva, ali i da je pozitivno raspoloženje prema izbjeglicama u blagom padu, što je prema njegovim riječima, posljedica i dešavanja u Evropi u vezi sa migrantima.

U istraživanju sprovedenom na teritoriji Srbije bez Kosova, od 26. januara do 2. februara 2016. godine, učestvovalo je 1.150 ispitanika od kojih su podaci prikupljeni telefonskom anketom.

Preporučujemo za Vas