Mustafa: Kosovo se prestrojilo uz Zapad u borbi protiv terorizma

Prema njegovim Mustafe, broj državljana Kosova koji se bore u grupama džihadista u Siriji i Iraku značajno je opao u odnosu na prethodne godine
90 pregleda 13 komentar(a)
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 02.02.2016. 18:42h

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas u Prištini da se Kosovo prestrojilo uz zapadne zemlje u borbi protiv terorizma, ocijenivši da na taj način brani i Pariz i London.

"Mi visoko cijenimo podršku SAD i drugih zemlja koje nas podržavaju. Kosovo je danas dio evropskog fronta u borbi protiv terorizma koja se odvija ne samo u Prištini, odakle se brani i Pariz i London, jer mi preživljavamo svaku tragediju koja se dogadja evropskim zemljama”, rekao je Mustafa na otvaranju konferencije Germia Hil, posvećene globalni izazovima i ulozi NATO-a i EU na Zapadnom Balkanu.

Prema njegovim riječima, broj državljana Kosova koji se bore u grupama džihadista u Siriji i Iraku značajno je opao u odnosu na prethodne godine.

"Prema kosovskim službama (bezbjednosti), broj gradjana Kosova u ratovima u Siriji i Iraku opao je na 70. Uhapšene su mnoge osobe povezane sa terorističkim grupama i zatvorene su mnoge nevladine organizacije za koje se sumnja da su iskorišćene za ove aktivnosti", kazao je kosovski premijer.

Mustafa je ocijenio i da su gradjani Kosova ostali izolovani zbog činjenice da još uvijek nema liberalizacije viza za njih.

Treću po redu konferenciju Germia Hil, koja je započela govorom premijera Mustafe organizuju Ministarstvo inostranih poslova Kosova i njemački Aspen institut, a glavna tema skupa biće globalni izazovi i uloga NATO-a i EU na Zapadnom Balkanu.

Skupu prisustvuje 200 učesnika iz 40 država, među kojima je šest ministara spoljnih poslova i odbrane, politički predstavnici, urednici medija i stručnjaci iz oblasti bezbjednosti.

Prisustvovaće i novinari i urednici poznatih medija kao što su Njujork tajms, londonski Ekonomist i Tajms, i njemački Franfkurter algemajne cajtung.

Bonus video: