Kitarovićeva indirektno prisluškivana

zvori bliski predsjednici tvrde da su transkripti "druženja" Mamića i predsjednice poslije završavali u rukama i na uvid - bivšem premijeru Milanoviću, a Lozančić je tek nekoliko mjeseci nakon toga lično predsjednicu obavjestio da je Mamić od posebnim "mjerama"
1 komentar(a)
Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: Reuters
Kolinda Grabar-Kitarović, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.01.2016. 09:00h

Pitanje je dana kada će predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović i premijer Tihormir Orešković dogovoriti smjenu direktora Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, a razlog je što nije blagovremeno obavijestio predsjednicu da kontaktira sa osobom koja je bila prisluškivana i praćena.

Pravila službe nalazu, naime, da kada se zna da prisluškivana osoba kontaktira sa osobom iz prve kategorije štićenih, u ovom slučaju predsjednicu, bili su dužni da je na to trenutno upozore.

Na Pantovčaku, prenosi portal regionalne TV N1, tvrde da Lozančić tako nije spriječio da se predsednica, de facto još mjesecima indirektno nadzire.

Lozančić je, navodno to učinio tek mjesecima poslije, nakon što je o prisluškivanoj osobi prikupljeno dovoljno "materijala" koji su predani Državnom tužilaštvu.

Večernji list, pozivajući se na svoje izvore, ne želi da otkriva ko je osoba sa kojom je predsjednica kontaktirala, a koja je bila prisluškivanja, ali sve vodi ka tome da je riječ o Zdravku Mamiću koji je, podsjećaju mediji, 29. aprila 2015. organiziovao u svojoj kući na Tuškancu i proslavu njenog 47. rođendana.

Mamić je, kako se navodi, već tada bio ozvučen.

Mjesecima poslije na Pantovčaku su shvatili da je zajedno s Mamićem bila, kao kolateralna žrtva "ozvučena" i predsjednica.

Izvori bliski predsjednici tvrde da su transkripti "druženja" Mamića i predsjednice poslije završavali u rukama i na uvid - bivšem premijeru Zoranu Milanoviću, a Lozančić je tek nekoliko mjeseci nakon toga lično predsjednicu obavjestio da je Mamić od posebnim "mjerama".

Bonus video: