Krivična prijava zbog Karamarkovih izjava o izbornoj krađi

"Zbog navedenog će DIP Državnom tužilaštvu podnijeti krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja krivičnog dijela izborne krađe", navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsjednik DIP Branko Hrvatin
0 komentar(a)
Tomislav Karamarko, Foto: Reuters
Tomislav Karamarko, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.01.2016. 14:07h

Državna izborna komisija (DIP) Hrvatske saopštila je danas da će tužilaštvu podnijeti krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe zbog sumnje u izbornu krađu.

Reakcija DIP uslijedila je poslije izjave prvog potpredsjednika vlade i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislava Karamarka koji je u subotu na stranačkom skupu u Imotskom rekao da "ima indicija" da je HDZ-ova Domoljubna koalicija na parlamentarnim izborima u novembru pokradena za pet ili šest mandata.

"Postoje indicije da smo u izbornoj noći pokradeni za pet ili šest mandata. To su indicije, ali ispitaćemo ih", rekao je Karamarko dva i po mjeseca poslije izbora, ali nije rekao gdje se i kada dogodila krađa.

DIP je saopštio da Karamarkova izjava "upućuje na sumnju u pravilnost izbornog rezultata kroz navod o postojanju indicija o krađi mandata".

"Zbog navedenog će DIP Državnom tužilaštvu podnijeti krivičnu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog mogućeg počinjenja krivičnog dijela izborne krađe", navedeno je u saopštenju koje je potpisao predsjednik DIP Branko Hrvatin.

DIP je u saopštenju podsjetio da je cio izborni proces bio transparentan, da su svi rezultati bili provjerljivi javnosti i učesnicima izbora još i prije nego što su proglašeni konačnim 23. novembra.

Odlukom Ustavnog suda utvrđeno je da su izbori bili sprovedeni u skladu s Ustavom.

Povodom Karamarkove izjave, bivši premijer i predsjednik Socijaldemokratske partije Zoran Milanović rekao je da "danas čak ni HDZ ne može potkradati na izborima jer je sistem siguran".

"Ja imam indicija da nismo sami u svemiru i vjerovatno sam u pravu. Njegove indicije su puno manje utemeljene od mojih da nismo sami u svemiru“, rekao je Milanović.

Bonus video: