Mogerini pozvala Kosovo da ukine takse na robu iz Srbije

U razgovoru sa članovima delegacije Mogerini je ponovila važnost ukidanja carinskih taksi koje je Vlada Kosova uvela krajem prošle godine na proizvode iz Srbije i BiH
547 pregleda 0 komentar(a)
Mogerini, Foto: Reuters
Mogerini, Foto: Reuters

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini danas je u razgovoru sa članovima skupštinske delegacije Kosova za dijalog sa Beogradom ponovila potrebu što hitnijeg ukidanje taksi koje je Kosovo uvelo na robu iz Srbije i BiH, saopštila je Služba za spoljnu politiku i bezbjednost EU (EEAS).

Mogerini se danas u Briselu sastala sa članovima delegacije koju je 15. decembra prošle godine Skupština Kosova izabrala za dijalog Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa. Pozdavljajući imenovanje te delegacije, Visoka predstavnica je ocijenila da dolazak njenih članova u Brisel demonstrira značaj koji kosovske vlasti pridaju procesu normalizacije, koja je preduslov za evropski put Kosova, kao i potrebi da sarađuju u dijalogu Prištine i Beograda, koji se odvija uz posredovanje EU, navodi se u saopštenju.

U razgovoru sa članovima delegacije Mogerini je ponovila važnost ukidanja carinskih taksi koje je Vlada Kosova uvela krajem prošle godine na proizvode iz Srbije i BiH.

"Postizanje sveobuhvatnog, pravno obavezujućeg sporazuma o punoj normalizaciji odnosa u svijetlu dijaloga Prištine i Beograda zahtjeva atmosferu koja doprinosi dobrosusjedskim odnosima, uz poštovanje i sprovođenje ranijih sporazuma i izbjegavanje postupaka i izjava koji su nespojivi sa ukupnim interesima i strateškim ciljevima regiona", navodi se u saopštenju.

Bonus video: