BiH: Nakon novinara i policija otvorila istragu o kupovini diploma

Istraga je vezana za aferu koja je u javnost dospjela kada je novinarka portala Žurnal od posrednika uspjela dobiti originalno svjedočanstvo o završenoj srednjoj školi odnosno o stečenom zvanju njegovateljke
1105 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Bosanskohercegovačka policija je u utorak počela sprovoditi istrage u Srednjoj medicinskoj školi u Sanskom Mostu, objavili su mediji u BiH, koji su prošle sedmice objavili informacije kako se tamo uvjerenje o stečenom zvanju medicinskog tehničara odnosno njegovateljke uz mito može steći za tek nešto više od dvije nedjelje i bez i jednog školskog časa.

>> Balkanski način: Novinarka u BiH završila medicinsku školu za samo 17 dana

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanske županije je potvrđeno kako je u toku izuzimanje dokumentacije iz škole koja je na loš glas dospjela nakon što su novinari portala Žurnal dokumentovali uhodan biznis kupovine srednjoškolskih svjedočanstava za zanimanja koja se traže na tržištu rada u državama Europske unije.

"Istraga se sprovodi u cilju dokazivanja kaznenog djela krivotvorenja službene isprave", izjavila je Snežana Galić, portparolka MUP-a Unsko-sanske županije.

Istraga je vezana za aferu koja je u javnost dospjela kada je novinarka portala Žurnal od posrednika uspjela dobiti originalno svjedočanstvo o završenoj srednjoj školi odnosno o stečenom zvanju njegovateljke, prenosi Hina.

Do srednjoškolske spreme došla je bez i jednog dana nastave, no za to je trebala platiti iznos od dvije i po hiljade konvertibilnih maraka (oko 1250 eura).

Redakcija Žurnala tvrdi kako je u pozadini ovih sumnjivih poslova Centar za obrazovanje iz Širokog Brijega, iza kojega navodno, stoje "biznismeni bliski HDZ-u BiH". Tu sumnju temelje na tvrdnji kako su upravo novcem iz Širokog Brijega osnivane srednjoškolske i visokoškolske ustavnove širom Federacije BiH koje su preko posrednika izdavale sumnjive diplome.

Bonus video: