Pompeo pozvao BiH da dostavi plan za pristupanje NATO-u

Vlasti u Republici Srpskoj insistiraju na tome da BiH ne može postati članica NATO-a sve dok to ne postane i Srbija
755 pregleda 0 komentar(a)
Pompeo, Foto: Reuters
Pompeo, Foto: Reuters

Američki državni sekretar Majk Pompeo uputio je posebno pismo članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine kojim ih je pozvao da NATO-u dostave godišnji nacionalni plan reformi (ANP) čije bi prihvatanje značilo i aktiviranje Akcionog plana za članstvo BiH u Sjevernoatlantskom savezu.

Kako je u utorak objavio javni servis BHRT, Pompeo u pismu je naveo da bi takav korak imao pozitivan uticaj na transformaciju i modernizaciju oružanih snaga BiH, poboljšala bi se sigurnost države te ujedno ojačao proces reformi koji je već dio nastojanja da BiH dobije kandidatski status u pregovorima s Evropskom unijom.

"Zbog toga vas pozivam da nastavite aktivnosti koje su preduzele prethodne vlasti u BiH i iskoristite prednosti procesa usvajanja nacionalnog godišnjeg programa”, poručio je Pompeo.

Dodik odlučno protiv pristupanja NATO-u

Ovim pismom američka se administracija jasno odredila u odnosu na nesuglasice unutar same BiH oko eventualnog punopravnog članstva BiH u NATO-u, čemu se odlučno protive vlasti u Republici Srpskoj, uključujući aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Nakon što su ministri spoljnih poslova država članica NATO-a krajem 2018. dali odobrenje za aktiviranje MAP-a za BiH pod uslovom da ta zemlja dostavi prihvatljiv godišnji program reformi, u Srpskoj su preduzeli korake kako bi blokirali donošenje takvog dokumenta, piše Indeks.

Zvaničnicima iz reda bosanskih Srba iz Banjaluke je data instrukcija da ne učestvuju u državnoj komisiji zaduženoj za izradu nacrta ANP-a, a Dodik je lično najavio kako će na tome istrajati te insistirati na poštovanju rezolucije o vojnoj neutralnosti koju je 2017. godine usvojio parlament RS, iako je ona protivna Zakonu o odbrani BiH i odlukama Predsjedništva BiH koje definišu članstvo u NATO-u kao jedan od strateških ciljeva države.

Pompeo: I Srbija sarađuje s NATO-om

Vlasti u RS insistiraju na tome da BiH ne može postati članica NATO-a sve dok to ne postane i Srbija.

Pompeo je u svom pismu potvrdio da su u Vašingtonu svjesni takvog zahtjeva, ali je istakao kako usvajanje ANP-a ne znači automatski članstvo u NATO-u, kao i da Srbija, iako nije članica NATO-a, ima značajnu saradnju s Alijansom, uključujući zajedničke vježbe s ciljem povećanja nivoa interoperabilnosti između vojske Srbije i članica NATO-a.

"Stoga nema razloga da BiH ne uspostavi slične odnose sa Sjevernoatlantskim savezom", stoji u pismu američkog državnog sekretara Predsjedništvu BiH u kojem se takođe ističe da je BiH država koja je od strateškog značaja za regionalnu stabilnost te da stoga SAD želi s njom uspostaviti veći nivo saradnje.

Bonus video: