POŽRTVOVANOST

Planinari sedam sati grijali tijelima planinarku koja je povrijeđena na Orjenu

"Okolnosti su bile takve da smo spasioce čekali sedam časova, ali sam siguran da su momci dali maksimum da stignu do nas što prije. Kasnije sam saznao da helikopteri nisu mogli da se podignu zbog jakog vjetra, pa se moralo pristupiti ‘ručnom’ izvlačenju“
17 komentar(a)
TO Orjen, Foto: Slavica Kosić
TO Orjen, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 19.01.2016. 06:38h

Kako bi je spriječili da zaspi, jer bi to bilo veoma opasno, članovi Planinarskog društva "Vučji zub" iz Trebinja su, čekajući spasioce iz Herceg Novog, sedam sati tijelima grijali planinarku Ivanu Tabaković, koja je prije dva dana pala u provaliju na Orjenu, piše Trebinjelive.info.

Predsjednik trebinjskog planinarskog društva, Igor Škero, kaže da je do nesreće došlo pri povratku, i to na dijelu trase potpuno bezezlenom za iskusne planinare.

"Nisam najbolje vidio, jer sam predvodio kolonu, ali se Ivana vjerovatno spotakla a zatim je proklizala niz strmu padinu. Klizala je niz strminu 200 metara, a prilikom kotrljanja, na jednom mjestu pala je sa litice koja je visoka čak pet metara. Srećom imao sam uže i uspio sam se spustiti prvi do nje. Bila je bez svijesti, vidio sam joj podlive po glavi i da joj je nos polomljen. Pomislio sam na najgore. Srećom, uskoro je prodisala", kaže ovaj iskusni planinar.

Za njim su se, kako je dodao, spustila još tri planinara, nakon čega su Ivanu oprezno prebacili na podmetače i prekrili jaknama i folijama da bi je zaštitili od hladnoće.

"Okolnosti su bile takve da smo spasioce čekali sedam časova, ali sam siguran da su momci dali maksimum da stignu do nas što prije. Kasnije sam saznao da helikopteri nisu mogli da se podignu zbog jakog vjetra, pa se moralo pristupiti ‘ručnom’ izvlačenju“, kazao je on.

Škero i njegove kolege vjeruju u Ivanin brz oporavak i da će, kako kažu, ona kao jedan od njihovih najaktivnijih članova, ponovo ići sa njima u osvajanje novih vrhova.