BiH: Sud i Tužilaštvo nikada nisu bili izloženi ovakvoj vrsti pritiska

Sud i Tužilaštvo su i do sada procesuirali predstavnike političkih stranaka, ali nikada nisu bili izloženi ovakvoj vrsti otvorenog pritiska, naveli su iz Suda i Tužilaštva BiH
0 komentar(a)
Sarajevo, Baš Čaršija, Foto: Shutterstock
Sarajevo, Baš Čaršija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.01.2016. 17:33h

Sud i Tužilaštvo BiH danas su najoštrije osudili pokušaje grubog političkog pritiska na rad pravosudnih institucija na državnom nivou, ističići da neće dozvoliti da nezadovoljni pojedinci, koristeći se moćnim medijskim sredstvima, dovode u pitanje nepristrasan i nezavisan rad ovih institucija.

U zajedničkom saopštenju državnog Suda i Tužilaštva navodi se da su ove pravosudne institucije "nepokolebljive u nameri da procesuiraju sve one koji su, svojim radnjama, došli u sukob sa zakonom".

"Tu niti može niti će biti bilo kakvih izuzetaka", naglašava se u saopštenju.

Državni sud i tužilaštvo ocijenili su da je potpuno neprimjereno da političke stranke na otvoren način vrše pritisak na rad pravosudnih institucija i predvode medijski linč državnih tužilaca i sudija.

Sud i Tužilaštvo su i do sada procesuirali predstavnike političkih stranaka, ali nikada nisu bili izloženi ovakvoj vrsti otvorenog pritiska, naveli su iz Suda i Tužilaštva BiH.

"Naš mandat nije da ispunjavamo bilo čije želje, nego da sprovodimo zakone ove zemlje. Stoga, ovom prilikom, pozivamo pojedine političke predstavnike da svoju energiju usmere na političke, socijalne i ekonomske reforme i ostave na miru Sud i Tužilaštvo BiH kako bi nesmetano radili svoj posao", stoji u saopštenju.

Saradnik Fahrudina Radončića i kandidat njegove partije za ministra saobraćaja, Bakir Dautbašić je uhapšen u ponedjeljak u akciji pripadnika Agencije za istragu i zaštitu (SIPA), zbog sumnje da je ometao rad pravosuđa u predmetu protiv Nasera Keljmendija.

Uz Dautbašića uhapšena i rukovodilac apoteke u Hitnoj pomoći u Sarajevu, Bilsena Šahman.

Šahman, inače porijeklom Bjelopoljka bila je kandidat SBB-a za Parlament Federacije BiH, a istražni organi istražuju kako je dospjela u sferu uticaja na svjedoke u predmetu ubistva kriminalca Ramiza Delalića “Ćele”.

Bonus video: