Blic: Sastali se Vučić i Nikolić, jedna od tema i vanredni izbori

Kritičari tvrde da Vučićeva vlada postaje sve više autokratska, da guši slobodu medija i da nije učinila dovoljno na ekonomskom planu, što su optužbe koje naprednjaci odbacuju
1 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 13.01.2016. 20:44h

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za nedjelju 17. januar sjednicu Glavnog odbora Srpske napredne stranke na kojoj na kojoj će zatražiti odobrenje da prije Skupštine stranke 13. februara donese odluku o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

Ovaj potez Vučića uslijedio je par dana nakon što su navijači u beogradskoj Kombank areni, tokom svečanog otvaranja Evropskog prvenstva u vaterpolu, izviždali državni vrh Srbije.

Ovo je drugi put u zadnjih nekoliko mjeseci da Vučić svojim protivnicima prijeti vanrednim izborima u trenutku kada istraživanja pokazuju da bi njegov SNS pobijedio.

O mogućim vanrednim izborima se pričalo i u oktobru 2015. kada je Vučić rekao da bi "bilo neodgovorno da se ide na izbore" i da treba sačekati još makar pola godine.

Kritičari tvrde da Vučićeva vlada postaje sve više autokratska, da guši slobodu medija i da nije učinila dovoljno na ekonomskom planu, što su optužbe koje naprednjaci odbacuju.

Kako je objavio "Blic" pozivajući se na nezvanične izvore, Vučić se danas sastao sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i jedna od tema su bili vanredni izbori. Nakon tog sastanka iz Vlade Srbije za sjutra u podne je najavljeno da će se Vučić obratiti novinarima u vili "Bokeljka".

Navijači su u nedjelju na otvaranju Evropskog prvenstva u vaterpolu zviždali na pomen Vučićevog i Nikolićevog imena.

Tim povodom Vučić, koji nije prisustvovao utakmici kazao je: "Bilo je tamo 500 do 1000 navijača koji su rekli, hajde da sve uništimo, hajde da se ponašamo kao nitkovi, da od ovog napravimo politički događaj. Daću im ono što žele i dozvoliti im da naprave još veći politički događaj. Uskoro ćemo imati lokalne i pokrajinske izbore. Hoće li biti bvanrednih parlamentarnih izbora? Vidim da ih svi žele, kažu da vlada loše radi. Onda narod treba da izabere bolju vladu".

Iako se nova priča o vanrednim izborima pojavila nakon polemike o zvižducima u Areni, politički analitičar Dejan Vuk Stanković za B92 je kazao da su "zvižduci koji su se čuli u Areni dio mozaika, ali ne i povod".

"Treba reći i da se neće srušiti nebo ako odemo na izbore, ali i to da čak i da se dešavaju samo pokrajinski i lokalni izbori, da bi atmosfera bila takva kao da se dešavaju izbori na nacionalnom nivou", rekao je on.

Bonus video: