RASTU TENZIJE

Slovenački odgovor na hrvatske protestne note

"Mjera ne prejudicira rješenje graničnog spora", navodi se u odgovoru i predlaže da se što prije sastane Stalna mješovita komisija dvije države
0 komentar(a)
Hrvatska, Slovenija, Foto: Shutterstock
Hrvatska, Slovenija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.01.2016. 18:06h

Slovenija je danas ambasadorki Hrvatske uručila odgovor na hrvatske protestne note zbog postavljanja "privremenih tehničkih prepreka na šengenskoj granici".

U odgovoru je Slovenija ponovila da je svrha postavljanja privremenih tehničkih prepreka kontrola šengenske granice i sprječavanje mogućeg ulaska izbjeglica i migranata izvan dogovorenih ulaznih tačaka. Hrvatska je u proteklih mjesec i po Sloveniji uputila osam diplomatskih nota zbog postavljanja bodljikave žice na granici, pa i na djelovima hrvatske teritorije.

"Mjera ne prejudicira rješenje graničnog spora", navodi se u odgovoru i predlaže da se što prije sastane Stalna mješovita komisija dvije države.

Ambasadorki Hrvatske je predata i protestna nota Slovenije zbog "brojnih primjera nezakonite plovidbe hrvatske policije i hrvatskog inspektora ribarstva u "unutrašnjim morskim vodama i teritorijalnom moru Slovenije, te pokušaja preduzimanja mjera protiv slovenačkih ribara posljednjih mjeseci".

U saopštenju se navodi da je u novoj noti Slovenija protestovala protiv pokušaja sprovođenja hrvatske jurisdikcije u Piranskom zalivu i slovenačkom teritorijalnom moru izvan njega i pozvala Hrvatsku da poštuje stanje od 25. juna 1991. i izbjegava incidente.

Predajući notu hrvatskoj ambasadorki, vršilac dužnosti generalnog direktora za evropske poslove David Brozina rekao je da o pitanjima granice teče postupak prema arbitražnom sporazumu, koji važi uprkos hrvatskoj namjeri da ga odbaci, a na šta Slovenija ne pristaje.

Preporučujemo za Vas