Globus: Šta HDZ zamjera Kolindi Grabar Kitarović

I dok se šefovi SDP-a i HDZ-a smjenjujuu na listi najnepopularnijih političara u zemlji, Kolinda Grabar-Kitarović je na vrhu, što je scenario u koji je, podsjeća se, prije godinu dana malo ko vjerovao
2 komentar(a)
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Kolinda Grabar Kitarović, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2016. 15:17h

Povodom godinu dana mandata predsjednice Kolinde Grabar Kitaraović, hrvatski mediji ovih dana zbrajaju obećanja, ispunjena i neispunjena, a HDZ, stranka iz koje je potekla, u grijehe joj ubraja to što Tomislava Karamarka nije odmah imenovala za mandatara i što se na Pantovčaku piše drugi ekonomski program.

Zagrebački nedjeljnik Globus tim povodom piše da je Grabar Kitarović u predsjedničke izbore ušla kao autsajderika, pobijedila tijesno, u drugom krugu, ali je nakon godinu dana mandata ona najpopularnija hrvatska političarka.

U postizbornoj drami, usred svih Mostovih preokreta u pregovorima, zauzela je čvrst stav i pozicionirala se kao “nezavisna čuvarka” Ustava koja radi prije svega za građane.

To joj se, piše Globus, ubraja među najpametnije poteze u dosadašnjem mandatu.

To se, međutim, HDZ-u nije baš svidjelo.

Dio stranke, piše hrvatski nedjeljnik, ozbiljno joj je zamjerio što Karamarku kao relativnom pobjedniku izbora nije odmah dala povjerenje za sastavljanje vlade.

“Kad se saznalo da je na papiru pripremala tehničku vladu za slučaj da mora raspisati prijevremene izbore, dodatno je raspirila iskru sukoba sa strankom koja ju je lansirala na Pantovčak”, piše list.

Stvari su se, dodaje se, za samo 12 mjeseci dramatično promijenile. Grabar-Kitarović se, podsjeća se, u tom periodu uspjela riješiti dvojice protivnika i jednog suparnika.

“Josipovića je porazila na predsjedničkim izborima, Milanović je na parlamentarnim poslat u opoziciju, a i Karamarko je ostao bez premijerske fotelje da bi HDZ mogao sklopiti kompromisnu vladu s Mostom”, navodi nedjeljnik.

I dok se šefovi SDP-a i HDZ-a smjenjujuu na listi najnepopularnijih političara u zemlji, Kolinda Grabar-Kitarović je na vrhu, što je scenario u koji je, podsjeća se, prije godinu dana malo ko vjerovao.

“Predsjednica je, čini se, odlučila pokazati još veću inicijativu i preuzeti jednu od glavnih uloga u kreiranju političke i ekonomske budućnosti zemlje", piše Globus.

Bonus video: