Obradović: NUNS podnosi prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova

Stefanović je u petak, gostujući na Radio televiziji Srbije iznio informaciju da će se narednih dana u javnosti povesti priča o praćenju jedne novinarke koja je, kako je naveo, radila još u vreme Slobodana Miloševića
0 komentar(a)
Vukašin Obradović, Foto: Beta
Vukašin Obradović, Foto: Beta
Ažurirano: 11.01.2016. 16:38h

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović izjavio je danas da će NUNS podnijeti prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića kako bi se utvrdilo kako je došao do saznanja da će biti objavljene informacije da je policija pratila jednu novinarku.

Stefanović je u petak, gostujući na Radio televiziji Srbije iznio informaciju da će se narednih dana u javnosti povesti priča o praćenju jedne novinarke koja je, kako je naveo, radila još u vreme Slobodana Miloševića.

"Predsjednik jednog novinarskog udruženja, neću reći kojeg, treba u javnosti da se pojavi i to kaže kao jednu skandaloznu stvar", naveo je Stefanović i dodao da ne postoje indicije, niti dokazi da se tako nešto dogodilo, ali da će institucije, prije svega tužilaštvo raditi svoj posao i u ovom slučaju.

"Zabrinuti smo zbog ovoga i tražićemo da nadležni organi ispitaju optužbe da se novinari prate bez zakonskog osnova, da utvrde kako je ministar došao do ovih podataka i da li sam ja praćen i prisluškivan", rekao je Obradović na konferenciji za novinare.

On nije želeo da otkrije identitet novinarke koja je navodno praćena i radnika MUP-a koji je podnio prijavu jer, kako je rekao, želi da skrene pažnju javnosti sa pojedinaca na pojavu.

"I mene i podnosioca prijave uznemirila je izjava ministra Stefanovića u Dnevniku RTS-a 8. januara. Kako ministar može imati uvid u to šta će ko da kaže ako kako tvrdi, niko nije praćen i zašto se obraća javnosti i unaprijed kvalifikuje navode iz krivične prijave", upitao je Obradović.

Prema njegovim riječima, suštinsko pitanje je kako je ministar Stefanović, istog dana kada se Obradović sastao sa podnosiocem prijave, došao do saznanja o tom susretu.

Obradović nije želeo da odgovori na pitanje urednika "Informera" Dragana J. Vučićevića da li je ime podnosioca prijave Tripković i da li je riječ o radniku MUP-a koji je ranije podnosio lažne prijave protiv čelnika tog resora.

Predsjednik NUNS-a je dodao da novinarka nije znala da je bila praćena kao i da prema njegovim saznanjima, u ovom trenutku ona nema obezbijeđenje.

Upitan zašto se toliko čekalo sa podizanjem prijave protiv ministra Stefanovića ako se navodno praćenje odigralo krajem 2014. godine, Obradović je kazao da to pitanje treba postaviti podnosiocu prijave.

Potpredsednik tog novinarskog udruženja Željko Bodrožić ocjenio je da je nakon objavljivanja prijave protiv ministra Stefanovića "situacija veoma ozbiljna" jer taj dokument, kako je naveo, govori "koliko se nezakonito radi u dijelu policije".

"Imali smo vanrednu sjednicu Izvršnog odbora jutros povodom ova prijave. Situacija je veoma ozbiljna i nama nije u prvom planu o kojoj se novinarki radi, mada je i to bitno, već je bitno šta se radi", kazao je Bodrožić.

Novinarka nedjeljnika "Vreme" Jovana Gligorijević ocjenila je da je ključna stvar to što je ministar unutrašnjih poslova znao da je podnosilac prijave stupio u kontakt sa Obradovićem što kako je navela, "doprinosi osjećanju strahovlade."

Konferenciju za novinare u beogradskom Medija centru obilježila je oštra rasprava urednika "Informera" Dragana J. Vučićevića i ostalih novinara.

Bonus video: