"Da ste ranije prepoznali vrijednosti mira bile bi spasene desetine hiljada života"

"Podsećam vas da je četiri ratna sukoba (Slovenija, Hrvatska, BiH i Kosovo) inicirala vaša tadašnja Vlada, u kojoj ste i vi i vaš premijer bili visoki zvaničnici. I zato mi je danas posebno drago da čujem da se zalažete za mir i stabilnost regiona,” navodi se u saopštenju
3 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 09.01.2016. 13:19h

Odlazeći ministar odbrane Hrvatske, Ante Kotromanović, izrazio je žaljenje što srpski šef diplomatije Ivica Dačić i premijer Aleksandar Vučić nisu ranije prepoznali vrijednosti mira jer bi tako "bile spasene desetine hiljada nevinih žrtava".

To je uslijedilo nakon što je Dačićevo ministarstvo okarakterisalo "skandaloznim i ratohučkačkim" izjave Kotromanovića da Hrvatska nema neprijateljske namere prema Srbiji i da Vučić nema razloga da bude nervozan zbog namjere Zagreba nabavi balističke rakete.

"Podsećam vas da je četiri ratna sukoba (Slovenija, Hrvatska, BiH i Kosovo) inicirala vaša tadašnja Vlada, u kojoj ste i vi i vaš premijer bili visoki zvaničnici. I zato mi je danas posebno drago da čujem da se zalažete za mir i stabilnost regiona,” navodi se u saopštenju.

“Moja izjava nije ni skandalozna ni ratnohušačka. U njoj sam, ako ste pažljivo čitali ili slušali, naglasio da Hrvatska sigurno nema nikakve neprijateljske namere prema Srbiji, da je uvažavamo kao našeg susjeda i podržavamo da postane članicom EU".

Dodaje se da Hrvatska, kao članica NATO, ima pravo da razvija vlastiti sistem odbrane i ispunjava ciljeve za koje se taj Savez zalaže.

"Upravo vašu izjavu kako, da citiram: 'Srbija nije ni nervozna ni uplašena, a nadamo se da to neće biti ni Hrvatska kad Srbija preduzme odgovarajuće zaštitne i odbrambene mjere' smatram skandaloznom. Mogu vam samo poručiti da Hrvatska neće biti nervozna i uplašena, jer mi nismo takvi. Radujemo se ako smo na bilo koji način pomogli da srpska Vlada odluči da izdvaja više sredstava za razvoj vlastite vojske jer je ulaganje u odbranu - ulaganje u vlastitu bezbjednost", poručio je Kotromanović u saopštenju.

Bonus video: