AKCIJA ZA VIKEND

Aktivisti namjeravaju da isjeku ogradu na slovenačko-hrvatskoj granici

Mnogi građani zemalja Jugoistočne Evrope putuju kao turisti u zemlje EU i tamo rade na crno, a do sada su to lako činili, jer su se, nakon isteka 90 dana, koliko imaju pravo legalnog boravka, vraćali preko zelene granice, što sada više nije moguće
0 komentar(a)
Makedonija, ograda, Foto: Reuters
Makedonija, ograda, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2016. 09:28h

Grupa aktivista "Isjecimo ogradu" namjerava da za vikend sprovede akciju presijecanja ograde na slovenačko-hrvatskoj granici, prenosi bečki dnevnik "Standard".

"Želimo da zajedno sa našim prijateljima u Sloveniji i drugim ljudima presječemo graničnu ogradu i uklonimo bodljikavu žicu", rekao je Marko S. iz Zagreba za taj list.

Grupa aktivista, koju organizuje ljevičarsla partija "Radnički front" je aktivna preko Fejsbuka i ukazuje na štetu koju je ograda nanijela po životinski svijet.

"Bodljikava žica je oštra i životinje se u nju upetljaju, isjeku i iskrvare", objasnio je Marko.

On dodaje da je ono što ga više uznemirava jeste činjenica da ograda nije u saglasnosti sa današnjim Evropom i njenim vrijednostima i podsjeća na već davna vremena.

"Standard" podsjeća da je posljednji put vidljiva granica između Slovenije i Hrvatske postojala za vrijeme italijanskih fašista.

Ograda je postavljena samo da bi se zloupotrijebio osjećaj nesigurnosti građana i poene prikupila desna politička scena, smatra Marko.

Slovenačke aktiviste protiv ograde dolaze prije svega iz pograničnog regiona Doljenska i Primorska, ali je većina iz Hrvatske, kako objašnjava slovenački politikolog Marko Lovec bečkom dnevniku.

Oni su, kako je podsjetio, već više puta ogradu iz simboličnih razloga presijecali, a za vrijeme božićnih praznika su djelove ograde postavljali na više mostova u Sloveniji i tako zatvorili prolaz za pješake, kako bi pokazali šta predstavlja ograda za stanovnike pograničnog regiona.

Većina Slovenaca, podsjeća "Standard" jeste za postavljanje ograde, pokazuju posljednja istraživanja, a sve političke partije, izuzev "Ujedinjene ljevice", podržavaju mjere obezbjeđivanja granica, za razliku od intelektuarala i komentatora koji se kritički izjašnjavaju.

"Dok se talas izbjeglica nastavlja, ograda služi samo kao mjera zastrašivanja i prijetnje prema Hrvatskoj i drugim državama na jugu. Ona pokazuje migrantima da ne mogu nastaviti putovanje i da će biti vraćani, kao i da će problem drugih država biti ako ne uspostave restriktivni granični režim", kazao je Lovrec.

"Standard" navodi da je mađarska ograda, koja je daleko hermetički zatvorenija nego slovenačka, izazvala posljedice za pojedine Evropljane sa Balkana.

Mnogi građani zemalja Jugoistočne Evrope putuju kao turisti u zemlje EU i tamo rade na crno, a do sada su to lako činili, jer su se, nakon isteka 90 dana, koliko imaju pravo legalnog boravka, vraćali preko zelene granice, što sada više nije moguće.

"Standard" ističe da se iz te činjenice u Mađarskoj razvio "biznis".

Prema izjavama, koje je list prikupio, mađarski carinici trenutno uzimaju 800 eura za puštanje ilegalnih radnika, nakon isteka 90 dana legalnog boravka u EU, preko granice u Srbiju uz pečat sa lažnim datumom.

Radnici na crno se, kako tvrdi list, prevoze u posebno za to predviđene autobuse, kojima se prevoze preko granice u Srbiju.

Preporučujemo za Vas