CIJENA NAJMANJE 120 MILIONA DOLARA

Hrvatska pregovara o kupovini norveškog raketnog sistema

Oružane snage Hrvatske su ulaskom u NATO postale dio integrisanog sistema vazdušne i raketne odbrane vojne alijanse, te je u cilju ispunjavanja preuzetih obveza nabavljena odgovarajuća oprema kako bi hrvatske snage mogle u tom dijelu da funkcionišu na identičan način kao i ostale članice NATO
83 pregleda 0 komentar(a)
S-300 rakete, Foto: Shutterstock
S-300 rakete, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.01.2016. 12:10h

Hrvatska pregovora sa Norveškom o nabavci raketnog sistema NASAMS za potrebe svojih oružanih snaga, tvrdi danas specijalizovani hrvatski magazin Defender.

List navodi da su zvaničnici Oružanih snaga Hrvatske tokom nedavne posjete Norveškoj prikupili informacije o sistemu NASAMS srednjeg dometa koji je proglašen viškom u toj zemlji.

Glavni i odgovorni urednik hrvatskog magazina Marko Ćustić rekao je danas Tanjugu da još nije donijeta odluka koji će raketni sistem srednjeg dometa biti nabavljen, ali da se prvi put konkretno pominje određena vrsta raketa.

On je ukazao da je veza Hrvatske i Norveške, odnosno informacije o dostupnosti raketnog sistema srednjeg dometa, firma Kongsberg koja ima dobre odnose sa Zagrebom.

Naime, u fabrici "Đura Đaković", kazao je on, uskoro bi mogla da počne proizvodnja djelova za "vatrenu stanicu" na oklopnim vozilima Kongsberga a za potrebe američke vojske.

"To će biti veliki posao i uspjeh ako se ostvari ovaj poslovni poduhvat sa norveškim partnerom", rekao je Ćustić.

On je ukazao da postoji potreba da Hrvatska nabavi raketni sistem srednjeg dometa, jer ga ona u ovom trenutku nema.

"Postoji potreba da se dopuni vazdušna odbrana. To je u skladu sa startegijama oružanih snaga i NATO", kazao je Ćustić.

Inicijalna konfiguracija za potrebe Oružanih snaga Hrvatske sadrži određeni broj lansirnih jedinica, od kojih se svaka sastoji od sistema za upravljanje vatrenom paljbom, radarom, dva do četiri lansera sa po šest raketa AMRAAM, te određenog broja vozila i opreme za podršku.

Okvirna cijena takve konfiguracije s raketama, prema Defenderu, košta između 120 i 180 miliona dolara.

To je, kako navodi magazin, najozbiljnija opcija koja se razmatra u vezi nabavke sistema protivvazdušne odbrane srednjeg dometa.

Oružane snage Hrvatske su ulaskom u NATO postale dio integrisanog sistema vazdušne i raketne odbrane vojne alijanse (NATINAMDS), te je u cilju ispunjavanja preuzetih obveza nabavljena odgovarajuća oprema kako bi hrvatske snage mogle u tom dijelu da funkcionišu na identičan način kao i ostale članice NATO.