Advokat vlasnika banke: Dodik ugovor o kreditu ovjerio pečatom Vlade RS

Tomić je kazao da je Pavlović trenutno u SAD, čiji je i državljanin, a da će krajem januara, po povratku u BiH, ponovo razgovarati s državnim Tužilaštvom
4 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 07.01.2016. 17:28h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, dok je bio premijer, ugovor o privatnom kreditu, koji je dobio od bijeljinske Pavlović banke za kupovinu vile u Beogradu, ovjerio je pečatom Vlade RS, izjavio je za sarajevsku TV 1 Duško Tomić, advokat vlasnika Pavlović banke Slobodana Pavlovića.

"Na osnovu onoga što ja znam i vidim, kredit je formalno pokriven svim traženim papirima. Sporan je, možda, samo papir, to jest Ugovor o kreditu, koji je Dodik ovjerio i pečatom Vlade RS. Kada znamo da je to njegov lični kredit, onda pored njegovog potpisa ne može stajati pečat Vlade, jer kredit nije dat Vladi nego Dodiku kao fizičkom licu", rekao je Tomić.

On je potvrdio da pravosudne institucije BiH vode istragu o slučaju Dodikovog kredita kod Pavlović banke, dodavši da je vlasnik banke Slobodan Pavlović svjedok u tom slučaju, dok je "meta" upravo sporni kredit kojim je Dodik kupio vilu u beogradskom elitnom naselju Dedinje.

Tomić je kazao da je Pavlović trenutno u SAD, čiji je i državljanin, a da će krajem januara, po povratku u BiH, ponovo razgovarati s državnim Tužilaštvom.

"Sva dokumentacija i raspoložive informacije biće na raspolaganju tužiocima i Agenciji za istrage i zaštitu (Sipa)", rekao je Tomić.

Srpska demokratska stranka je u novembru podnijela krivičnu protiv Dodika i više rukovodilaca u Pavlović banci zbog toga što je, kako je navedeno, Dodiku omogućeno da 2008. godine, u vrijeme kada je bio premijer RS, od te banke dobije kredit u iznosu od 750.000 eura za kupovinu vile u Beogradu, a da je kasnije taj kredit banka otplaćivala u zamjenu za određene protivusluge.

U prijavi je navedeno da je Dodik godinu dana ranije za 750.000 eura kupio vilu od Komercijalne banke, koja je bila vlasnik tog objekta, i da mu je navodni kredit od Pavlović banke bio potreban kako javnost ne bi postavljala pitanje porijekla novca kojim je kupio vilu.

Bonus video: