Novi protest u Istri protiv ograde na granici

"Od ideje Evrope kao prostora otvorenosti i širenja došli smo do procesa zatvaranja i ideje društvenog protekcionizma, a to je lažna iluzija", kazao je Gergeta
0 komentar(a)
Slovenija, Hrvatska, žičana ograda, Foto: Beta-AP
Slovenija, Hrvatska, žičana ograda, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 07.01.2016. 17:31h

Na graničnom prelazu u Istri Kaštel/Dragonja danas je održan novi protest protiv žičane ograde, na kojem se okupilo stotinak ljudi, među njima i predstavnici opštinskih vlasti u Istri iz Hrvatske i Slovenije kao i predsjednik italijanske pokrajine Goricija Enriko Gergeta.

Okupljeni su u znak protivljenja ogradama u Evropi na žicu postavljali bukete cvijeća, prenosi Index.hr.

"Evropa se zatvara, a evropska ideja je zatajila", kazao je italijanski političar rođen u Rijeci, dodavši da taj negativni proces simbolizuje i žica koju je postavila slovenačka vlada, a koja je tumači kao mjeru odbrane šengenske Evrope.

"Od ideje Evrope kao prostora otvorenosti i širenja došli smo do procesa zatvaranja i ideje društvenog protekcionizma, a to je lažna iluzija", kazao je Gergeta.

Na području Istre i Slovenačkog primorja prošle i početkom ove godine nisu zabilježeni prelazi ilegalnih migranata s Bliskog i Srednjeg istoka, ali se slovenačke vlasti boje da bi se to moglo dogoditi na proljeće i ističu da su žicu po svojim procjenama postavile preventivno.

Bonus video: