Crnadak: Imaćemo neki otpor od Dodika, ali je evropski put BiH i RS neminovan

rnadak je naveo da BiH mora da napreduje u sprovođenju reformske agende na koju se ta država obavezala, i da završi prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nakon što je Hrvatska postala punopravna članica EU
4 komentar(a)
Igor Crnadak, Foto: Beta
Igor Crnadak, Foto: Beta
Ažurirano: 04.01.2016. 10:27h

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Igor Crnadak poručio je danas da ta zemlja može biti uspješna samo ako bude radila odgovorno, da izmjene Ustava nijesu u planu, ali je, kako je najavio, u planu da BiH podnese zahtjev za članstvo u EU već u prvim mjesecima 2016.

"Očekujem da apliciramo za članstvo već u prvim mjesecima 2016, a sasvim sigurno tokom holandskog predsjedavanja - u prvoj polovini godine", rekao je Crnadak u intervjuu za Tanjug, a uoči 9. janauara Dana Republike Srpske.

Crnadak je naveo da BiH mora da napreduje u sprovođenju reformske agende na koju se ta država obavezala, i da završi prilagođavanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, nakon što je Hrvatska postala punopravna članica EU.

Takođe, dodao je, potrebno je da se usvoji mehanizam koordinacije unutar BiH kada je u pitanju odnos sa EU, a kad se pokaže napredak, biće jasno, poručio je, da aplikacija može da se pošalje.

Upitan da li očekuje dalje udaljavanje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od vlasti u Sarajevu, Crnadak kaže da je on iz RS, te da smatra da ne bi trebalo postavljati odnos kao BiH i RS, jer bi RS trebalo da radi na ekonomskom jačanju i borbi potiv korupcije, a da paralelno, na evropskom putu, zadrži sve Ustavom zagarantovne nadležnosti.

"Nastavićemo da imamo jednu vrstu otpora od strane vladajuće strukture okupljene oko SNSD-a i njihovog predsjednika Dodika, ali je evropski put BiH i RS nešto što je neminovno. Ja ću, zajedno sa svima koji predstavljaju RS u Sarajevu, znati da taj put vodimo na način da ni u jednom trenutku RS i njene nadležnosti ne budu ugrožene", poručio je on.

Upitan da li smatra da evropski put BiH može da se nastavi sve dok postoji visoki predstavnik EU u BiH, on odgovara da put može da ide dalje, ali ne može i da se završi sa visokim predstavnikom.

"Takav autoritet ne može da postoji u zemlji koja je članica EU. To je nespojivo i uvjeren sam da ćemo brzo doći u poziciju da postoji opšta saglasnost u svijetu, i u Odboru za sprovođenje mira i kod relevantnih zemalja, da je ta institucija svoje odradila i da bi trebalo da se zatvori", rekao je šef diplomatije BiH.

Prema njegovim riječima, BiH je na početku novog evropskog zamaha i to 20 godina nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, jer je, nakon sedam godina blokade, aktiviran Sporazum o strabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"BiH se insititucionalno povezala sa EU održavanjem prvih sednica parlamentarnog vijeća i ministarskog savjeta za sprovođenje SSP-a. I pred nama je šansa", ocijenio je on.

Crnadak je ocijenio da Dejtonski sporazum nije dobio dovoljno uvažavanja u prethodnom periodu, i ukazao da je taj dokument, i pored toga što je zaustavio rat i krvoproliće, donio i šansu za sve u BiH, što ta zemlja, toliko godina nakon rata, mora ozbiljno početi da koristi.

Komentarišući ocjene da je BiH neuspjela država, on je rekao da je to nepolitička ocjena, ali da, kad pogleda 20 godina nakon rata u BiH, i u Banja Luci, Sarajevu, Mostaru, gdje su svi očekivali da će bolje živjeti i da će imati sigurniju budućost, onda se može reći da sve to nije uspjelo.

Međutim, ako se cilja da je BiH neuspjela i da bi trebalo mijenjati ustav, on ističe da se s tim ne slaže.

"Mi smo sa ovim Ustavom usvojili mnogo važnih reformi, poput poreske, ili reforme obavještajnog sektora. Zato u narednom periodu možemo biti uspješni samo ako budemo radili odgovorno, te izmjene ustava nijesu u planu", izričit je on.

Crnadak je naveo da će, prije svega, mehanizam koordinacije i način na koji BiH dolazi do zajedničkog stava, najviše biti na nekoj vrsti ocjene spremnosti za postizanje kompromisa, te da će se vidjeti da li u BiH postoji samo deklarativni konsenzus oko evropskog puta i EU ili je on stvaran.

"Izazovi naravno postoje, ali ja sam optimista", rekao je šef diplomatije BiH.

Crnadak ističe da bi BiH trebalo da nastavi da razvija odnose sa susjedima, te da će se nastojati da oni budu još bolji.

Bonus video: