Snijeg zabijelio bivšu Jugoslaviju

U Zagrebu snijeg neprestano pada od subote poslijepodne, palo je oko 15 centimetara. Zimske službe su cijele prošle noći čistile snijeg, pa nema većih problema u gradskom saobraćaju
4 komentar(a)
Hrvatska snijeg, Foto: Betaphoto/HINA
Hrvatska snijeg, Foto: Betaphoto/HINA
Ažurirano: 03.01.2016. 11:45h

Prvi vikend u ovoj godini donio je snijeg u većem dijelu unutrašnjosti Hrvatske, najviše u Gorskom kotaru gdje je napadalo tridesetak centimetara, a očekuje se i do pola metra snijega.

Sniježnih nanosa, pored Gorskog kotara, ima i u srednjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji, Baranji i Lici.

U Zagrebu snijeg neprestano pada od subote poslijepodne, palo je oko 15 centimetara. Zimske službe su cijele prošle noći čistile snijeg, pa nema većih problema u gradskom saobraćaju.

Prema podacima Hrvatskog autokluba, zbog loših vremenskih uslova, jakog vjetra i snijega, za sav saobraćaj zatvoren je dio autoputa A7, na području Kvarnera, kao i Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Djelovi autoputa Zagreb-Split (između Svetog Roka i Maslenice) i Zagreb-Rijeka (od Delnica do Kikovice) otvoreni su samo za putnička vozila.

Državni hidrometeorološki zavod saopštio je da se danas očekuje novi sniježni pokrivač od pet do 20 centimetara, a obilniji će biti u gorskim predjelima. Na Jadranu kiša, a na sjevernom dijelu susnježica i snijeg. Prestanak padavina u većem dijelu zemlje prognozira se za večeras.

Beograd je osvanuo jutros pod prvim pokrivačem snijega koji je padao cijelu noć i, uz udare košave, sve više pada, a hladno i pretežno oblačno vrijeme sa snijegom za danas je prognozorano i za cijelu Srbiju.

Na temperaturi od pet Celzijusovijh stepeni ispod nule, ulice glavnog grada su uglavnom puste.

Danas će, kako je saopštio Republički hidrometeorološki zavod, duvati umjeren do jak vjetar, povremeno sa olujnim udarima, a temperatura će biti od minus pet do minus tri.

Vožnja gradom je otežana jer ulice, iako su čišćene, snijeg koji bez prestanka pada iznova prekriva.

I Banjaluka je od jutros prekirvena snijegom, saobraćaj je otežan, a teško se kreću i pješaci.

Snijeg koji je padao tokom prethodne noći potpuno je prekrio sve saobraćajnice u gradu, a nadležne ekipe za zimsko održavanje puteva čine ogromne napore da raskrče centralne saobraćajne "aorte".

Te napore otežava činjenica da snijeg još pada, a naročito u Banjaluci gdje je do jutros palo više od 30 centimetara.

Za pješake je veliki problem kretanje i u gradskim područjima zbog neočišćenih trotoara.

I u većem dijelu Republike Srpske od jutros pada snijeg, a u Hercegovini kiša, tako da se saobraćaj odvija usporeno, a na pojedinim putevima i otežano.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu, čište i posipaju, tako da su za sada svi putevi prohodni.

Vozačima se, ipak, savjetuje da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, koja je zakonski obavezna, a zbog loših vremenskih uslova i neophodna.

I na području RS predstanak padavina se očekuje kasnije popodne i večeras.

U Sarajevu su ekipe Komunalnog preduzeća spremno dočekale snijeg, koji je jutros počeo da pada u tom gradu.

Sve ekipe su na terenu i rade na čišćenju saobraćajnica.

Većih problema za sada ima u padinskim djelovima grada, ali se i tu saobraćajnice čiste i posipaju.

Prema prognozama meteorologa, danas se očekuje oko 10 cm snega.

I na zapadnom području Makedonije, u Tetovu, Požaranu, Mavrovu i Berovu pada snijeg i, kako se očekuje, predstanak padavina se može očekivati, takođe, večeras.

Snijeg provejava u makedonskom glavnom gradu, a u zapadnim djelovima zemlje se očekuje debljina sniježnog pokrivača od 25 cm.

Temperatura je u minusu i duva umeren vetar jugoistočnog pravca.

Stabilizacija vremena se očekuje od petka.

Prestanak sniježnih padavina u Sloveniji se očekuje danas tokom dana, a temperature će se kretati od minus sedam do minus jedan. Oblačno i hladno će se, prema prognozama tamošnjeg hidroemeteoroškog zavoda, zadržati i sjutra sa snijegom ili kišom u većem dijelu zemlje.

Bonus video: