Mustafa: Nema više pregovora, Zajednica opština sa srpskom većinom će biti formirana

"Izbora neće biti do 2018. godine i Sporazum nije u suprotnosti sa Ustavom. Ustavni sud je konstatovao da neke tačke sporazuma nijesu u punoj saglasnosti sa duhom Ustava i mi čemo to imati u vidu u narednim koracima formiranja Asocijacije, kako bi sve bilo u skladu sa Ustavom", rekao je Mustafa
86 pregleda 2 komentar(a)
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 02.01.2016. 14:51h

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je danas da će Asocijacija-Zajednica opština sa srpskom večinom biti formirana, da će primjedbe iznijete u presudi Ustavog suda biti poštovane prilikom izrade Statuta te zajednice i da o tome neće biti novih pregovora.

"To što je rekao Ustavni sud se odnosi na Statut (Asocijacije-Zajednice), pošto je Ustavni sud rekao da se Asocijacija može formirati. Nema nikakve sumnje da se Asocijacija treba formirati i da to treba da bude u skladu sa Evropskom poveljom lokalne samouprave i da treba imati u vidu sve odredbe Ustava Kosova. U procesu izrade Statusa obratićemo pažnju da sve bude u skladu sa Ustavom. Neće biti dijaloga ili ponovnih pregovora oko Sporazuma", rekao je Mustafa

Upitan da protumači stav opoizicije da su Vlada i premijer potpisali sporazum koji je u suprotnosti sa ustavom i zahtjev opozicije da se održe vanredni izbori, kosovski premijer je rekao da novih izbora neće biti do 2018. godine.

"Izbora neće biti do 2018. godine i Sporazum nije u suprotnosti sa Ustavom. Ustavni sud je konstatovao da neke tačke sporazuma nijesu u punoj saglasnosti sa duhom Ustava i mi čemo to imati u vidu u narednim koracima formiranja Asocijacije, kako bi sve bilo u skladu sa Ustavom", rekao je Mustafa.

On je ocijenio da sporazum o Zajednici srpskih opština nije pravni akt, več je to statut te zajednice i dodao da će u izradi statuta imati u vidu sve sugestije Ustavnog suda.

Kosovski premijer je rekao da će poštovati koalicioni sporazum sa Demokratskom partijom Kosova i da će Hašim Tači biti izabran za predsjednika Kosova.

"Ima glasova protiv, ali je to ograničeni broj poslanika iz poslaničke grupe DSK, međutim oni ne dovode u pitanje izbor gospodina Tačija za predsjednika Kosova", kazao je Mustafa.

Kosovski premijer je ocijenio da je koalicija između DPK i DSK održiva, da je bilo manjih nesuglasica ali da nije bilo ozbiljnih neslaganja koje mogu da štete koaliciji ili da dovedu do njenog prekida.

Bonus video: