Mustafa: Napredak u procesu liberalizacije viznog režima uslov za nastavak pregovora

"U ovim uslovima mi nismo u situaciji da šetamo Evropom i da razgovaramo o Kosovu, dok su naši građani izolovani. To ne bi bilo etično. Zato mi tražimo jasan odgovor od EU šta će se dogoditi sa liberalizacijom viza", dodao je Mustafa
1 komentar(a)
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Isa Mustafa, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 02.01.2016. 13:49h

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da će dalji nastavak dijaloga sa Srbijom usloviti procesom liberalizacije viznog režima za građane Kosova.

"Mi ćemo učiniti napore da dobijemo odgovor od Evropske unije šta će se dogoditi sa vizama. Inače, biće nam teško da učestvujemo u daljem procesu (pregovora sa Srbijom)", rekao je kosovski premijer u intervjuu za Radio Dojče vele.

On je kazao da su Kosovu postavljeni duplo veći zahtjevi za procesi liberalizacije viza i da je u sepetembru ocijenjeno da su od 95 uslova, institucije Kosova ispunile 87, a za drugi dio koji je djelimično ispunjen date su preporuke.

"Sada se kaže da treba ispuniti još neke dodatne kriterijume, što mi smatramo potpuno nepravednim, jer su kriterijumi za liberalizaciju viza za Kosovo udvostručeni u odnosu na druge zemlje", rekao je Mustafa.

Mustafa je najavio da će u slučaju da ne bude liberalizacije viza za građane Kosova, on i najviši funkcioneri i zvaničnici Kosova odbiti da putuju van Kosova.

"Mi smo sada u nezgodnoj situaciji u odnosu na građane, jer smo učinili maksimalne napore da ostvarimo zahtjeve međunarodnog faktora, uključujući tu i dijalog sa Srbijom, što je za nas vrlo težak proces. Srbiji je sada zbog dijaloga i konstruktivne uloge odato priznanje i otvoreno je 35 poglavlje. I mi koji nosimo cijelu težinu dijaloga, pošto se sve u dijalogu odnosi na Kosovo, još više udaljavamo i kaže nam se radite vi još više i da vidimo da li ćemo vam liberalizovati vizni režim ili ne", rekao je Mustafa.

"U ovim uslovima mi nismo u situaciji da šetamo Evropom i da razgovaramo o Kosovu, dok su naši građani izolovani. To ne bi bilo etično. Zato mi tražimo jasan odgovor od EU šta će se dogoditi sa liberalizacijom viza", dodao je Mustafa.

Bonus video: