Dodik: 9. januar ustavnovljen prije Dejtona

“Osnivanje RS je izraz volje naroda u Bosni i Hercegovini u momentu raspada bivše SFRJ. Zato je bilo potpuno legalno donijeti odluku koja je donijeta o Danu RS”, naveo je Dodik
4 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Milorad Dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 02.01.2016. 13:33h

Republika Srpska se sprema da obilježi 9. januar, Dan tog entiteta, a predsjednik Srpske Milorad Dodik kaže da u vezi s tim postoji konsenzus svih političkih stranaka u Republici Srpskoj.

To, prema njegovim riječima, govori o tome koliko je to važno za RS.

“To nije pitanje odmjeravanja moći ni snage nego se radi o pokušaju redefinisanja i predstavljanja istorije na drugi način. RS je nastala formalno 9. januara. Tačnije, nekoliko mjeseci ranije, kroz odluke o formiranju Srpske republike BiH”, rekao je Dodik za srpsku redakciju Sputnjika.

On objašnjava da se to dogodilo nekoliko mjeseci prije oružanih sukoba, tako da je to bio čisti čin političke volje srpskog naroda i srpskih nacionalnih predstavnika.

Prema tome, kaže Dodik, "RS nije proizvod rata, a to je ono što Sarajevo hoće nama da podmetne. Da smo rezultat rata, genocida, i još mnogo čega drugog".

Predsjednik Srpske kaže da im predlažu da Dan RS bude dan Dejtona, a on se desio poslije rata.

“Osnivanje RS je izraz volje naroda u Bosni i Hercegovini u momentu raspada bivše SFRJ. Zato je bilo potpuno legalno donijeti odluku koja je donijeta o Danu RS”, naveo je on.

Naravno, to nisu mogli da ignorišu oni koji su samo neki mjesec prije toga sproveli referendum o samostalnoj Bosni i Hercegovini pod rukovodstvom Alije Izetbegovića, što su i zapadne zemlje vrlo brzo priznale, dodao je.

“Ali, nisu mogli da ignorišu činjenicu da RS postoji, da ima svoju teritoriju, narod i efektivnu vlast i da ima sve ono što je prema kriterijumima predviđeno za državu. RS je 9. januara formirana kao država, i ona će nastaviti da gradi svoj državotvorni karakter”, kaže Dodik.

On ističe da to ne treba nikoga da brine.

“U svakom slučaju, to je legitimno. Mi hoćemo da jačamo svoju autonomiju. RS može da bude u BiH definisanoj po Dejtonskom sporazumu. RS ne vidi svoju budućnost u centralističkoj Bosni, ona će se tome suprotstavljati”, kazao je Dodik.

Bonus video: